Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Medicijn Genmab goedgekeurd door FDA

Medicijn Genmab goedgekeurd door FDA
28 okt 2009 om 10:04

Het Utrechtse biotechbedrijf Genmab heeft gisteren goedkeuring gekregen van de Amerikaanse autoriteiten voor de marktintroductie (FDA) van Arzerra. Dit nieuwe medicijn is een middel tegen chronische lymfatische leukemie. Dit is het vierde geneesmiddel in dertig jaar dat voor deze ziekte op de markt wordt gebracht.

 

Jan de Winkel

Oprichter en wetenschappelijk directeur van Genmab, Jan de Winkel, liet aan het FD weten dat het bedrijf zeven jaar en zeven maanden nodig heeft gehad om het medicijn van het lab naar de markt te brengen. Een absoluut wereldrecord, aldus de Winkel. Volgens hem is het zeker tien jaar geleden is dat een middel van een Nederlands biotechbedrijf zo spoedig de goedkeuring van de FDA heeft bemachtigd. Daarnaast geeft de FDA volgens de Winkel maar vier tot vijf keer per jaar groen licht voor marktintroductie.

 

Derde succes Nederlandse biotechsector

Genmab is niet de enige die het goed doet. Ook Crucell meldde eind september dat Johnson& Johnson ruim 300 miljoen euro is het bedrijf zal steken voor de ontwikkeling van vaccins. Daarnaast maakte Prosensa in Leiden bekend dat GlaxoSmithKline 460 miljoen euro wil besteden aan de ontwikkeling van medicijnen tegen spierziekte.

Recent gaf analiste Ilja Zaanen aan dat Nederlandse biotechbedrijven sowieso in trek zijn bij farmaceuten . “Nederlandse biotech bedrijven bereiken het stadium dat ze producten naar de markt gaan brengen, waardoor ze interessant worden voor grote multinationals,” aldus de analist.Volgens Zaanen zijn de grotere bedrijven genoodzaakt om de wereldmarkt af te struinen vanwege het de facto verlies van patentrechten als gevolg van de productie van generieke medicijnen. Daarentegen zijn gentherapeutische middelen relatief moeilijk te kopiëren voor generieke productie.

 

Beurs van Kopenhagen

Genmab noteert momenteel aan de beurs van Kopenhagen, aangezien Nederlandse beleggers minder happig reageerden bij de beursintroductie dan de Deense. Gisteren steeg de koers daar 4 procent, naar ruim 19 euro. Omgerekend is dit een marktwaarde van bijna 900 miljoen euro. De Winkel verwacht binnenkort ook goedkeuring voor marktintroductie van een medicijn tegen hoofd- en halskanker.

 

Tweede beursnotering op de Nederlandse beurs?

Recentelijk heeft het Nederlandse bedrijf Cryosave een tweede beursgang gemaakt op de Nederlandse markt. Het bedrijf staat momenteel genoteerd op de AIM in Londen. Met een notering in Amsterdam hoopt de stamcelbank zich meer in de kijker te spelen en meer transacties in het aandeel te genereren. Dat een notering aan Euronext meer regels met zich meeneemt dan de notering aan AIM is voor Cryo-Save geen probleem. “Het past bij het profiel van ons bedrijf. Wij moeten aan allerlei regelgeving voldoen, dus is het logisch dat wij op een gereguleerde markt willen staan,” aldus financieel topman Arnoud van Tulder.

 

Door: Roos Toering, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.