Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak eindigt diep in het rood

Damrak eindigt diep in het rood
28 okt 2009 om 18:09

De AEX is vandaag flink onderuit gegaan nadat een rits aan kwartaalcijfers niet goed werd ontvangen. De AEX begon vanochtend met ongeveer 2 punten verlies, en zakte gedurende de rest van de dag verder weg. Daardoor sloot de index met een verlies van 2,52 procent op 303,29 punten. Voor de Midkap was de dag nog slechter. De AMX ging met een verlies van 4,12 procent op een slotstand van 456,24 punten nog harder onderuit dan zijn grote broer. De andere beurzen van Europa hadden ook een slechte dag, die begon met de tegenvallende kwartaalcijfers van Santander. Zowel de Dax, de CAC-40 als de FTSE sloten met verliezen groter dan 2 procent.


ArcelorMittal boekt onverwacht winst

ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal tegen de verwachting in winst geboekt. De nettowinst van ArcelorMittal kwam afgelopen kwartaal uit op 0,9 miljard dollar, tegenover een nettowinst van 3,82 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar en een verlies van 792 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. Analisten hadden gerekend op een licht verlies. De omzet van de staalreus viel op jaarbasis met meer dan de helft terug van 35,2 miljard dollar tot 16,2 miljard dollar. In het tweede kwartaal bedroeg de omzet 15,2 miljard dollar.

CEO Lakshmi Mittal zei naar aanleiding van de cijfers dat “ er verdere verbetering zal optreden in 2010, maar de markt blijft uitdagend." CFO Aditya Mittal zei in een toeclichting dat het waarschijnlijk is dat er over 2009 verlies zal worden gedraaid.

`Nog steeds moeilijke tijden voor Arcelor`

Staalreus ArcelorMittal is volgens Alexandre Weinberg, analist bij Petercam, nog lang niet uit de problemen. Volgens Weinberg zal “de prijs van staal relatief zwak blijven.” Weinberg wijst daarnaast op de negatieve gevolgen van de Chinese overcapaciteit van staalproductie. De overproductie gaat de wereldmarkt op, en komt onder andere in Europa terecht, ArcelorMittals belangrijkste markt, aldus Weinberg.

De World Steel Association gaat er van uit dat in 2010 de wereldwijde vraag naar staal met 9,2 procent zal groeien, en met 12,4 procent in de EU. De analist van Petercam verwacht echter dat ArcelorMittal “het minst zal profiteren van de stijging in Europa.”

Krappe winst voor USG People

USG People kwam vanochtend met de cijfers over het derde kwartaal. De omzet (779 miljoen euro) lag 27 procent lager dan vorig jaar, maar wel licht hoger dan het vorige kwartaal toen de daling 31 procent betrof. De onderliggende EBITA kwam uit op 24 miljoen euro en de nettowinst bedroeg 4 miljoen euro, tegen 33 miljoen een jaar eerder. Zandbergen wilde geen concrete winstverwachting geven.

Bestuurder Rob Zandbergen zei naar aanleiding van de kwartaalcijfers dat de marktomstandigheden  zich, na een stabilisatie in het vorige kwartaal, verder positief lijken te ontwikkelen. In enkele regio’s, vooral in de vroegcyclische industrieën, begint het er meer en meer op te lijken dat we het dieptepunt van de cyclus in het eerste halfjaar van 2009 zijn gepasseerd. (…)Wij gaan uit van een voorzichtig herstel in de industriële sector en een afvlakkende daling in de laat-cyclische dienstensector en in het midden- en kleinbedrijf.” Zandbergen wilde geen winstverwachting geven

Volgens Marc Zwarsenburg, analist bij ING Financial Markets, zijn de kwartaalcijfers in lijn der verwachting, maar valt de omzetontwikkeling binnen Nederland tegen. USG richt zich, veel meer dan concurrent Randstad, op het MKB. “Het MKB is laat-cyclisch, waardoor USG langzamer herstelt dan Ranstad, dat zich meer op de vroeg-cyclische industrie richt. Randstad kan daardoor wat marktaandeel winnen,” aldus de analist.

Volgens Zwartsenburg “staan de brutomarges van USG wel onder druk.” In het derde kwartaal viel de bruto marge op jaarbasis terug van 24,1 tot 21,9 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de brutomarge 22,7 procent. Daarentegen heeft de uitzender volgens de analist de kosten en de schuldpositie “goed naar beneden gebracht.” USG wist afgelopen kwartaal de kosten met 23 procent te drukken tot 140 miljoen euro, en de bankschuld nam met 77 miljoen euro af tot 256 miljoen euro.

Stijgers en dalers

Ten Cate komt goed weg op slechte dag voor Damrak Winnaar vandaag was Ten Cate, dat met de kwartaalcijfers aangaf dat het de weg omhoog in is ingeslagen. Het aandeel won 1,26 procent. KPN was het lichtpuntje op de AEX met een winst van 0,93 procent. Ahold steeg 0,47 procent, gevolgd door Exact met 0,43 procent. Exact maakte vanochtend bekend dat de omzetdaling wat af begint te nemen. Bierbrouwer Heineken, dat een trading update naar buiten bracht zag de koers met een haar – 0,05 procent – stijgen.

Hekkensluiter was TomTom. De navigatiespecialist maakte bekend dat de winst in het derde kwartaal is gehalveerd. Later op de dag liet Google weten dat het zelf gratis navigatiesoftware gaat leveren, wat een tweede dreun betekende voor TomTom. Het aandeel verloor uiteindelijk 20,84 procent. Op de tweede plaatst staat Wessanen, dat vanochtend bekend maakte dat het in het derde kwartaal in het rood is geëindigd. Het aandeel Wessanen eindigde 14,51 procent in het rood. SNS Reaal verloor 10,79 procent, op de voet gevolgd door Ordina met 10,78 procent. AMG zakte vandaag weg in de nasleep van de kwartaalcijfers van ArcelorMittal. AMG sloot uiteindelijk 8,91 procent lager.

Wall Street

Ook in de VS waren weer veel kwartaalcijfers. General Dynamics, ontwerper van de F16, zag de winst met 10 procent dalen. De omzet van het defensieconglomeraat steeg echter. PepsiAmerica zette voor het derde kwartaal rode cijfers neer.

 

Tegen zessen staat Wall Street op stevig verlies nadat tegenvallende huizen- en hypotheekcijfers bekend werden gemaakt. De Dow Jones staat 0,75 procent lager, de S&P verliest 1,49 procent en de Nasdaq maakt een duik van 2,12 procent.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.