Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Nog steeds moeilijke tijden voor Arcelor`

`Nog steeds moeilijke tijden voor Arcelor`
28 okt 2009 om 12:35

Staalreus ArcelorMittal is nog lang niet uit de problemen. Dat zegt Alexandre Weinberg, analist bij Petercam. Volgens Weinberg zal “de prijs van staal relatief zwak blijven.” Weinberg wijst daarnaast op de negatieve gevolgen van de  Chinese overcapaciteit van staalproductie. De overproductie gaat de wereldmarkt op, en komt onder andere in Europa terecht, ArcelorMittals belangrijkste markt, aldus Weinberg.

De World Steel Association gaat er van uit dat in 2010 de wereldwijde vraag naar staal met 9,2 procent zal groeien, en met 12,4 procent in de EU. De analist van Petercam verwacht echter dat ArcelorMittal “het minst zal profiteren van de stijging in Europa.” ArcelorMittal is relatief traag in het heropenen van fabrieken. Volgens Weinberg is de staalreus wel beter gepositioneerd in emerging markets als Brazilië en Kazachstan.

 

Kwartaalcijfers

ArcelorMittals kwartaalcijfers waren naar verwachting van de analist. Ook de EBITDA voor het vierde kwartaal was “midden in de guidance.” Arcelormittal gaat uit van een EBITDA van 2,0 tot 2,4 miljard. Weinberg verwacht zelf een EBITDA van 2,1 miljard dollar.

De nettowinst van ArcelorMittal kwam afgelopen kwartaal uit op 0,9 miljard dollar, tegenover een nettowinst van 3,82 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar en een verlies van 792 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. De omzet van de staalreus viel op jaarbasis met meer dan de helft terug van 35,2 miljard dollar tot 16,2 miljard dollar. CEO Lakshmi Mittal zei naar aanleiding van de cijfers dat “ er verdere verbetering zal optreden in 2010, maar de markt blijft uitdagend." CFO Aditya Mittal zei in een toeclichting dat het waarschijnlijk is dat er over 2009 verlies zal worden gedraaid.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.