Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Alleen bouwsector profiteert niet in 2010

Alleen bouwsector profiteert niet in 2010
28 okt 2009 om 11:47

Volgens Rabobank-sectormanager Paula Oud hebben ‘veel bedrijven de opgaande lijn in het vizier, ondanks de gevolgen van de financiële crisis waar de Nederlandse economie al ruim een jaar mee te maken heeft.’ Dat stelde Oud bij de publicatie van de sectorprognoses van Rabobank Cijfers & Trends. ‘Gelukkig zijn er signalen dat het ergste mogelijk achter de rug is, maar er komen nog moeilijke perioden aan’. In de meeste sectoren zal de economie weer wat aantrekken behalve in de bouwsector.


Bouwsector

In de bouw is de crisis nog lang niet voorbij door het laatcyclische ‘naijleffect.’ De omzetwaarde van de bouwsector zal in 2010 nog een flinke daling laten zien van 7,5 procent.  Dat komt door de vraaguitval bij nieuwbouw van woningen en utiliteitsbouw.

Investeringsbereidheid en consumptie 

Andere sectoren zullen  in 2010 daarentegen wel een opgaande lijn zien in de omzetwaarde. Alhoewel consumentafhankelijke sectoren, zoals detailhandel non-food en horeca & recreatie, het nog lastig krijgen. De investeringsbereidheid en het consumentenvertrouwen is laag  in combinatie met een stijgende werkloosheid.

Internationale handel

De internationale handel zorgt voor enig houvast, maar zonder veel stevigheid. Volgens Oud zullen met name de sectoren die hard geraakt zijn (industrie, groothandel, transport), in 2010 het eerste herstellen doordat de wereldhandel licht aan zal trekken.

Door: Sanne Rolsma, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.