Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX zakt weg na Amerikaans macrocijfer

AEX zakt weg na Amerikaans macrocijfer
27 okt 2009 om 18:26

De AEX kende vandaag een volatiele dag. Na een licht hogere opening zakte de index weg, om vervolgens de weg naar boven te vinden. Het nieuws dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen sterker is gedaald dan verwacht, deed het vertrouwen van de belegger niet goed waardoor de AEX  flink wegzakte. De graadmeter bewoog zich vervolgens in een zijwaartse trend voort. Uiteindelijk sloot de AEX op 311,13 punten, een verlies van 0,49 procent. Zwaargewichten als ING en Arcelor Mittal behoorden vandaag tot de grootste dalers en hadden een negatieve invloed op de koers van de graadmeter van de Amsterdamse hoofdindexen. In tegenstelling tot de AEX klom de AMX licht, met 0,08 procent tot 475,83 procent.  

Hogere winst voor KPN in derde kwartaal

KPN publiceerde vanochtend voorbeurs zijn derdekwartaalcijfers . De nettowinst van het telecomconcern steeg in het afgelopen kwartaal met 12 procent tot 395 miljoen euro, hoofdzakelijk door een sterke daling van de operationele kosten met 13 procent. De omzet en overige inkomsten van KPN, exclusief verkochte delen van Getronics, daalden in het derde kwartaal met 5,1 procent tot 3,3 miljard euro. Het grootste deel van de omzetdaling komt voor rekening van Getronics en iBasis. De omzet van de Nederlandse telecomactiviteiten daalde deels door tariefverlagingen opgelegd door de toezichthouders. Deze daling werd deels gecompenseerd door vermindering van arbeidsplaatsen, verdere kostenbesparingen en selectieve prijsverhogingen. Het derde kwartaal was, gezien de omstandigheden, een goed kwartaal en geeft vertrouwen voor het behalen van de doelen die het heeft gesteld, aldus CEO Ad Scheepbouwer van de telecomreus.


Akzo Nobel denkt gestelde doelen te kunnen realiseren

Akzo Nobel maakte vanochtend voorbeurs de cijfers over het derde kwartaal bekend . De chemiereus realiseerde een EBITDA van 549 miljoen euro, tegen 527 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op een verslechtering van de EBITDA in plaats van een verbetering. De omzet daalde wel, van 4,1 miljard naar 3,6 miljard euro. De nettowinst tot slot bedroeg 197 miljoen euro tegen een winst van 152 miljoen een jaar eerder. De operationele winst is toegenomen met 4 procent. Hans Wijers, CEO van Akzo Nobel, zei in een reactie enige tekenen van verbetering te zien in opkomende markten, maar over het algemeen geen herstel te voorzien. Daarbij meldde hij dat het chemieconcern op schema ligt om het eerder gestelde doel te realiseren, namelijk een EBITDA-marge van 14 procent tegen het eind van 2011.

Akzo Nobel maakte vandaag verder bekend de nieuwe CAO en het sociaal plan van de vakbonden af te wijzen . Bestuursvoorzitter Gert van den Berg zei in een persverklaring ’teleurgesteld te zijn over de houding van de bonden en tot op het laatste moment geprobeerd te hebben tot overeenstemming te komen.’

ING onder druk van Neelie Kroes

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft ING onder grote druk gezet om onderdelen te verkopen . ING hield aanvankelijk voet bij stuk en wilde niets verkopen, aldus bronnen in Brussel. Kroes heeft aangestuurd op herstructurering van de bank op korte termijn. Dat was volgens haar nodig omdat het bedrijf teveel staatssteun zou hebben ontvangen. Inmiddels heeft zich een eerste koper voor de verzekeringstak van ING gemeld . Het Poolse Powszechny Zaklad Ubezpieczen zou interesse hebben om onderdelen over te nemen. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde zijn rating voor ING Verzekeringen naar A- van A, maar bevestigde de rating van ING Bank (A+) en ING Groep (A).

Producentenvertrouwen NL verbeterd maar nog steeds negatief

Ondernemers in de industrie waren in oktober minder somber gestemd dan in september . Het producentenvertrouwen steeg van -9,8 naar -7,8. Sinds het dieptepunt in februari toont deze indicator een duidelijk herstel, maar de stemming is nog steeds negatief, aldus het CBS. De ondernemers in de industrie waren in oktober veel minder pessimistisch over hun orderpositie dan een maand eerder.

Stijgers en dalers

CSM (+ 5,54 procent), onder meer leverancier van bakkerijproducten, voert vandaag de lijst met stijgers aan. RBS verhoogde vandaag het koersdoel van het fonds naar buy van hold. Andere fondsen die vandaag met winst afsloten waren Reed Elsevier (+ 4,70 procent), Koninklijke Wessanen (+ 2,96 procent), Koninklijke KPN (+ 2,61 procent) en Royal Dutch Shell (+ 2,57 procent). Aanvankelijk reageerden beleggers weifelend op de derdekwartaalresultaten van KPN, maar kregen uiteindelijk toch vertrouwen in het fonds.

Beleggers ontvingen de kwartaalcijfers van Akzo Nobel niet goed, waardoor het aandeel van de chemiereus vandaag 6,31 procent aan beurswaarde verloor. Met deze daling was Akzo Nobel de grootste daler van de dag. AMG (– 4,46 procent), Heijmans (– 4,05 procent) en USG People (-3,98 procent) hadden ook een mindere dag. Het fonds ING Groep zakte 6,05 procent en behoorde vandaag, evenals gisteren toen het liefst 18 procent verloor, wederom tot de slechts presterende fondsen op Beursplein 5. De handel in het aandeel ING werd vanmiddag door Euronext stilgelegd wegens technische problemen.

Amerikaanse macrocijfers

De huizenprijzen in de 20 grootste stedelijke regio’s in de Verenigde Staten (VS) zijn in augustus met 1,2 procent op maandbasis gestegen, zo blijkt uit de huizenprijsindex van Standard & Poor’s en Case-Shiller . Op jaarbasis was er sprake van een daling van 11,3 procent. Uit onderzoek van de Conference Board blijkt dat het consumentenvertrouwen in de VS in oktober sterk is gedaald . De vertrouwensindex zakte naar een niveau van 47,7 punten tegen 53,4 in september. Verder maakte de FED van Richmond bekend dat de activiteit in de dienstensector in de Atlatische regio in oktober is gedaald, terwijl de activiteit in de productiesector is gestegen.

Tussenstand Wall Street

Wall Street geeft rond de klok van half 7 een verdeelde tussenstand. De Dow Jones (+ 0,02 procent) laat een lichte winst zien, terwijl de S&P 500 (- 0,31 procent) en de Nasdaq (– 1,31 procent) op verlies staan. De Dow Jones staat op 9.870,23 punten.

Door: Ruud Geerdinck, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.