AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie maandag, 19 oktober 2009 16:15

Overname Jumbo zet sector op zijn kop

Met het verdwijnen van Super de Boer als supermarktketen en het oprichten van een nieuwe inkoopcombinatie door Jumbo verandert er het nodige in de sector. Jumbo, inclusief Super de Boer, en Schuitema krijgen een marktaandeel van ongeveer 23 procent. Superunie, de combinatie waartoe Jumbo behoorde en nu nog altijd namen als Em-Te en Deka horen, heeft een marktaandeel van 29 procent en Ahold tot slot beschikt over een aandeel van 31 procent.

 

Winkelverdeling levert discussie op

Jumbo is van plan om van de 305 winkels van Super de Boer, er 80 door te verkopen aan Schuitema, exploitant van C1000, en wil de andere winkels grotendeels onder eigen naam voort laten bestaan en een klein aantal weer doorverkopen. Schuitema is niet van plan om van de 80 winkels er 36 door te stoten aan Ahold. Voorheen was Ahold aandeelhouder van Schuitema en bij verkoop van zijn belang bedong Ahold dat Schuitema tot 2011 voor elke aanzienlijke aankoop van nieuwe winkels of toestemming moet vragen aan Ahold of een deel van de aankoop moet doorstoten. Ahold is van plan Schuitema aan deze afspraak te houden , maar Schuitema meent nu Jumbo de werkelijke partij is die Super de Boer overneemt, het zich niet aan deze afspraak hoeft te houden. Inmiddels zouden de advocaten van beide partijen zich opmaken voor een juridische strijd.

 

Drie jaar voor nieuwe operatie

Jumbo neemt drie jaar de tijd voor de ombouw van circa 200 Super de Boer-winkels. Ook kleinere SdB’s gaan over naar de Veghelse formule. Het supermarktbedrijf investeert 350 miljoen euro in de ombouwoperatie. Dat heeft Jumbo-directeur Frits van Eerd maandag gezegd op de persconferentie in Houten waar de overname van Super de Boer werd toegelicht, zo meldt Distrifood. Van Eerd zei dat zijn bedrijf al enige tijd werkt aan een Jumbo-formule voor kleinere supermarken. Daarmee acht hij Jumbo ook geschikt voor kleinere winkels vanaf 700 vierkante meter. ‘Het gaat hierbij om kleine aanpassingen aan de Jumbo-formule. Zo zal er in die winkels geen uitgebreide slagerij komen, maar gaan we er met voorverpakt vlees werken.’

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2022

PROSUS stierenrun

november 28, 2022

Gaan aandelen Galapagos weer stijgen?

november 28, 2022

Webinar: Het nieuwe aandelenelftal van Nico & Albert

november 28, 2022

Onrust in China | 28 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
28 nov 11:55 Cees Smit

Column: Petje 750 in de AEX

28 nov 10:17 Redactie

LIVESHOW: 11 aandelen voor 2023

24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL