AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie maandag, 19 oktober 2009 16:15

Overname Jumbo zet sector op zijn kop

Met het verdwijnen van Super de Boer als supermarktketen en het oprichten van een nieuwe inkoopcombinatie door Jumbo verandert er het nodige in de sector. Jumbo, inclusief Super de Boer, en Schuitema krijgen een marktaandeel van ongeveer 23 procent. Superunie, de combinatie waartoe Jumbo behoorde en nu nog altijd namen als Em-Te en Deka horen, heeft een marktaandeel van 29 procent en Ahold tot slot beschikt over een aandeel van 31 procent.

 

Winkelverdeling levert discussie op

Jumbo is van plan om van de 305 winkels van Super de Boer, er 80 door te verkopen aan Schuitema, exploitant van C1000, en wil de andere winkels grotendeels onder eigen naam voort laten bestaan en een klein aantal weer doorverkopen. Schuitema is niet van plan om van de 80 winkels er 36 door te stoten aan Ahold. Voorheen was Ahold aandeelhouder van Schuitema en bij verkoop van zijn belang bedong Ahold dat Schuitema tot 2011 voor elke aanzienlijke aankoop van nieuwe winkels of toestemming moet vragen aan Ahold of een deel van de aankoop moet doorstoten. Ahold is van plan Schuitema aan deze afspraak te houden , maar Schuitema meent nu Jumbo de werkelijke partij is die Super de Boer overneemt, het zich niet aan deze afspraak hoeft te houden. Inmiddels zouden de advocaten van beide partijen zich opmaken voor een juridische strijd.

 

Drie jaar voor nieuwe operatie

Jumbo neemt drie jaar de tijd voor de ombouw van circa 200 Super de Boer-winkels. Ook kleinere SdB’s gaan over naar de Veghelse formule. Het supermarktbedrijf investeert 350 miljoen euro in de ombouwoperatie. Dat heeft Jumbo-directeur Frits van Eerd maandag gezegd op de persconferentie in Houten waar de overname van Super de Boer werd toegelicht, zo meldt Distrifood. Van Eerd zei dat zijn bedrijf al enige tijd werkt aan een Jumbo-formule voor kleinere supermarken. Daarmee acht hij Jumbo ook geschikt voor kleinere winkels vanaf 700 vierkante meter. ‘Het gaat hierbij om kleine aanpassingen aan de Jumbo-formule. Zo zal er in die winkels geen uitgebreide slagerij komen, maar gaan we er met voorverpakt vlees werken.’

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

De Aandeelhouder TV

februari 9, 2023

Veel cijfers! | 9 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 8, 2023

ASMI in correctiemodus – 08feb23

februari 8, 2023

Help! Ik wil rente op mijn spaargeld!

februari 8, 2023

ABN Amro scoort, Adyen en Akzo niet | 8 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:08

  Risk off op de beurs door Fed officials Kashkari en Waller

 • 13:25

  Aandeel TeamViewer: cijfers geven hoop, maar de grafiek ook?

 • 09:27

  ETF van de week: iShares Nasdaq US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:16

  Aandelen stijgen na milde woorden van Powell

 • 10:41

  Aandeel BMW: Na sterke jaren 2021 en 2022, stijgen of dalen?

 • 08:24

  Alle ogen gericht op Jerome Powell

 • 11:28

  Rising wedge voor AEX index?

 • 08:40

  Beurzen beginnen lager aan nieuwe week

 • 14:38

  Aandeel Apple: groeimotor valt stil

Masterclasses

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
09 feb 08:30 Bas Heijink

Olieprijs verder omlaag?

08 feb 16:43 Alexis Bienvenu

Fed laat het dal van Jackson achter zich

08 feb 13:58 Redactie

Cijferupdate Adyen, Akzo en ABN Amro