Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kans op terugval economie volgens Bos nog altijd reeel

Kans op terugval economie volgens Bos nog altijd reeel
5 okt 2009 om 08:24

Zondag meldde minister van Financiën Wouter Bos na afloop van de vergadering van het beleidsbepalende comité van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de kans op een terugval in de recessie nog altijd reëel is. Ondanks het aanvankelijke herstel wordt ‘ een tweede dip door iedereen zonder meer als mogelijkheid gezien’ aldus Bos. Voorlopig wordt de economie nog teveel gedragen en zouden er nog teveel onzekerheden zijn.

Vormgeving wereldeconomie

Bij de vergadering van het IMF in Istanbul werd ook aandacht besteed aan de vormgeving van de wereldeconomie na de crisis. Er werd door de leden van het IMF gehoor gegeven aan de oproep van de G20 om ontwikkelingslanden en opkomende economieën een groter aandeel te geven in het bestuur van IMF. Over uiterlijk twee jaar moet 5 procent van het stemrecht toebedeeld worden aan ondervertegenwoordigde landen, in tegenstelling tot de landen die nu teveel invloed hebben in verhouding tot hun economische gewicht. Bos wist de precieze gevolgen van het besluit nog niet aan te geven. Wel legde hij de nadruk op de verantwoordelijkheid bij deze verschuiving en stelde ‘ wie bepaalt, wie betaalt.’

 

Reserves landen samenvoegen

IMF-topman Dominique Strauss Kahn liet na de vergaderingen weten het van groot belang te vinden dat de onevenwichtigheden in de wereldeconomie worden opgelost. Strauss-Kahn wil er ondermeer voor zorgen dat landen een deel van hun reserves samenvoegen in een mondiale verzekeringspot ter voorkoming van economische schokken. De behoefte van landen om grote overschotten op te bouwen zou hier mee af moeten nemen. Strauss-Kahn liet weten dat landen nog steeds hun eigen reserves blijven behouden. ‘ Maar een land als China houdt er nu teveel reserves op na,’ aldus de IMF-topman.

 

Tijdens dezelfde bijeenkomst in Instanbul liet hoofd van de Wereldbank Robert Zoellick weten een afname te zien in de economische macht van de VS.

Door: Marleen Luttje, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.