Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Begrotingstekorten EU-landen moeten aan banden gelegd worden

Begrotingstekorten EU-landen moeten aan banden gelegd worden
1 okt 2009 om 09:55

De EU-landen moeten hun begrotingstekort verlagen. Twintig van de 27 EU-landen hebben een tekort van meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product (BBP), de EU-norm voor het begrotingstekort. De minister van Financiën van EU-voorzitter Zweden opende vandaag de EU-vergadering met de boodschap dat deze situatie niet houdbaar is. De ministers van Financiën van de EU-landen vergaderen vandaag over onder andere de opgelopen begrotingstekorten.

Veel overheden hebben zich dieper in de schulden gestoken om de nationale economie te stimuleren. Volgens de laatste schattingen van het CPB komt het Nederlandse begrotingstekort voor 2009 uit op 4,8 procent van het BBP. In 2010 zal dit tekort verder oplopen naar 6,4 procent. De staatsschuld bedraagt 346 miljard euro, wat neerkomt op 58,2 procent van het BBP.

De EU wil dat de lidstaten in 2011 beginnen met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen en hun begrotingstekort gaan terugbrengen. Nederland heeft al aangekondigd in 2011 te willen beginnen met afbouwen, maar enkele andere landen vinden dat de EU niet alle landen dezelfde deadline kan opleggen. Volgens de Portugese minister van Financiën komt elk land “op een ander moment en op een andere manier uit de crisis”. 

Door: Sanne Hoving, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.