Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vele emissies op Damrak blijft voort duren

Vele emissies op Damrak blijft voort duren
29 sep 2009 om 09:49

Bedrijven willen hun schulden reduceren en doen daarom een beroep op de kapitaalmarkt. Dit meldde het Financieele Dagblad vandaag. Dit jaar zijn dat er al meer dan twintig Nederlandse beursfondsen die middels een aandelenemissie geld ophaalden. Schuldreductie was de belangrijkste rede.

 

Uitlenen geld levert weinig op

Volgens hoofd onderzoek Erwin Dut van zakenbank Kempen zijn er verschillende redenen voor de populariteit van emissies. Zo is er bij beleggers momenteel veel geld beschikbaar omdat de rendementen op de kredietmarkt relatief laag zijn. Dut onderscheidt bovendien drie fases voor emissies: de aandelenemissie om de schuldenlast te verlichten, de uitgifte voor bedrijven om wat ruimer bij kas te zitten en klaar te zijn voor eventuele overnames en tot slot de beursgang van nieuwe bedrijven.


Toekomst ziet er zonnig uit

Als een van de oorzaken van de kredietcrisis wordt het hefboomeffect genoemd; werken met geleend geld om de eigen winstgroei te versnellen. Nu bouwen bedrijven juist en masse hun schulden af en versterken zij hun balans. Voorheen was een hoge schuldenlast vaak de reden van de emissie. Verwacht wordt dat er nu steeds meer bedrijven naar de markt gaan komen om overnames te financieren. Gisteren was een goed voorbeeld van overnamegeweld in de farmaciesector. Johnson&Johnson nam een belang in Crucell en Solvay verkocht zijn medicijnentak aan Abbott . Hoofd capital markets Chris van Schuppen van RBS denkt ook dat de redenen voor emissies diverser worden. Hij rekent op meer opportunisme en ziet de toekomst positief in. Niet op zijn minst omdat de liquiditeit momenteel groot is.

Door: Sanne Rolsma, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.