Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beurs van Amsterdam neutraal van start

Beurs van Amsterdam neutraal van start
29 sep 2009 om 08:27

De beurs van Amsterdam zal dinsdagmorgen neutraal tot licht hoger van start gaan onder invloed van de koerswinsten op de beurzen van Amerika en Azie. Enig bedrijfsnieuws ontbreekt, op de kapitaalverhoging van het Franse BNP Paribas na en de mededeling van Gerrit Zalm dat Deutsche Bank in de picture blijft als overnamekandidaat.

 

Deutsche Bank blijft kandidaat

Bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm liet maandag weten dat de Deutsche Bank niet uitgesloten is als kandidaat voor de overname van delen van ABN Amro of Fortis Bank Nederland. In zijn uitlatingen kwam naar voren dat alle opties worden bekeken om de Europese Commissie tevreden te stellen. De Europese Commissie streeft ernaar dat de nieuwe fusiebank ABN Amro/Fortis geen activiteiten aanneemt op de zakelijke markt. Eerder zijn gesprekken over ondermeer het ABN Amro onderdeel HBU tussen het ministerie van Financiën en de Deutsche Bank vastgelopen. De volgende deadline voor het ministerie van Financiën, gesteld door Eurocommissaris Kroes, loopt vrijdag af. Bestuursvoorzitter Zalm liet weten dat ‘ alle opties open’ liggen en hoopt dat er voor de medewerkers van zowel ABN als Fortis snel helderheid komt.

 

BNP lost staatssteun vervroegd af

BNP Paribas kondigde vanochtend voorbeurs een kapitaalverhoging aan. De Franse bank wil maar liefst 4,3 miljard euro ophalen. Met dit bedrag moet de staatssteun worden afgelost . In totaal ontving de bank in 2009 maar liefst 5,1 miljard euro aan steun van de Franse overheid in ruil voor preferente aandelen. BNP Paribas had al laten weten de steun zo snel mogelijk te willen terugbetalen, ook omdat de kosten voor de steun progressief oplopen. In totaal kostte de steun BNP 226 miljoen euro.

 

Wall Street

Wall Street is maandag hoger gesloten na drie dagen op rij te hebben verloren. Het optimisme van Amerikaanse beleggers werd gevoed door overnames in de technologie en farmaciesector. Hieruit blijkt dat bedrijven voldoende mogelijkheden voor de toekomst zien en ook bereid zijn hierin te investeren. Abbott kocht de medicijnentak van Solvay, Xerox nam ACS over en Kraft deed een nieuwe bod op Cadburry. Johnson&Johnson tot slot nam een flink belang in Crucell, dat een notering op de beurs van Amsterdam heeft.

 

De Dow Jones-index sloot maandag op 9.789 punten, een plus van 1,3 procent. De S&P500-index deed het met een winst van 1,8 procent nog een stukje beter. De absolute winnaar was echter de Nasdaq dat 1,9 procent won. Met een winst van 16 procent tot op heden op kwartaalbasis, kan er worden gesproken van het beste kwartaal sinds het vierde kwart van 1998.

 

Azie

In Azie staan de seinen eveneens op groen. De Nikkei-index wint 0,85 procent en in de middaghandel staat de Hang Seng-index op een plus van meer dan 2 procent.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.