Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De beurs van Amsterdam is vandaag flink hoger gesloten

De beurs van Amsterdam is vandaag flink hoger gesloten
28 sep 2009 om 18:05

De AEX ging nog weifelend van start maar wist al snel de weg omhoog te vinden. Beleggers waren onder de indruk van al het overnamegeweld en rond lunchtijd bewoog de hoofdindex zich dan ook in het groen. Na een positieve opening van Wallstreet was de weg vrij voor een verdere stijging die uiteindelijk stokte op 311,90 punten, een dagwinst van meer dan 2 procent. De AMX eindigde eveneens in het groen, op 474,01 punten. Later deze week volgen, vooral uit Amerika enkele belangrijke macrocijfers. Uit dit oogpunt is vooral vrijdag van belang, als de Amerikaanse autoriteiten inzicht geven in de ontwikkeling van de werkloosheid.

 

ProLogis Europe verzet aandeelhoudersvergadering

De aandeelhoudersvergadering van ProLogis Europe (PEPR), die gepland was voor 30 september, wordt uitgesteld. Eind vorige week liet het vastgoedfonds nog weten dat dit zeker niet zou gebeuren . PEPR zal eerst in gesprek gaan met zijn grootaandeelhouders over het ophalen van kapitaal. Pensioenfonds APG is al enige tijd in conflict met ProLogis Europe (PEPR) waarin het een belang heeft van 12 procent. Het vastgoedfonds wil enkele wijzigingen doorvoeren waarmee APG het niet eens is, onder andere over de juridische structuur van het fonds.

 

Wouter Bos houdt vast aan integratie ABN en Fortis

Minister Bos heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het voornemen om ABN Amro en Fortis te integreren onveranderd blijft. Bos schreef de brief naar aanleiding van de mislukking van de onderhandelingen met Deutsche Bank over een overname van een ABN-onderdeel Hollandsche Bankunie (HBU). Na het mislukken van de onderhandelingen met Deutsche Bank maakte euro-commissaris Neelie Kroes bekend dat de deadline voor een alternatief plan voor de fusie van ABN en Fortis was verschoven naar 2 oktober. Daarnaast zou Bos mogelijk ook onderdelen van Fortis in plaats van ABN van de hand mogen doen. Vandaag of morgen zal DNB middels een brief laten weten hoe hoog de eisen zullen zijn.

 

Crucell toch onderuit Stijgers en dalers

Aan kop ginng vandaag kabelaar Draka met een dagwinst van 4,7 procent. Air France-KLM volgde op de voet met 4,2 procent en Arcelor Mittal besloot de dag met een koerswinst van 4,0 procent. Imtech, dat voor 25 miljoen euro aan nieuwe opdrachten presenteerde, won 3,5 procent en Philips tot slot sloot de rij met een plus van 3,2 procent.

Bij de dalers gaat Crucell aan kop. Het biotechbedrijf, dat vandaag bekend maakte dat Johnson&Johnson een belang van bijna 20 procent nam in de onderneming tegen een bedrag van meer dan 300 miljoen euro, verloor 3,9 procent aan beurswaarde. Hoewel de deelname van J&J goed nieuws lijkt, was het voor beleggers toch aanleiding het fonds te dumpen. Vermoedelijk is hiermee de kans op een totale overname door een derde partij danig kleiner geworden. Uitzender USG People verloor 1,4 procent nadat het vorige week flink won op overnamegeruchten. Binck daalde 1,3 procent in beurswaarde en de vastgoedfondsen Corio en VastNed Retail tot slot verloren respectievelijk 1 en 0,2 procent op dagbasis.

 

Duits bedrijfsleven tevreden met verkiezingsuitslag

Kopstukken uit het Duitse bedrijfsleven hebben gisteren de verkiezingsoverwinning van bondskaneslier Angela Merkel en haar rechts-liberale coalitiepartner FDP toegejuicht. Volgens de CEO van DZ Bank heeft Duitsland gekozen voor “goed, op de markt gericht beleid.” Het bedrijfsleven was teleurgesteld over het gebrek aan hervormingen door Merkels nationale coalitie op het gebied van onder andere vennootschapsbelastingen en ziektekosten, aldus Hornung. 

 

De Duitse economie laat op dit moment een daling zien wat betreft de (voorlopige) inflatie . In september is de inflatie uitgekomen op -0,4 procent op maandbasis en -0,3 procent op jaarbasis. Met name branfstoffen werden goedkoper.

 

Johnson&Johnson neemt belang in Crucell

Crucell en Johnson & Jonhnson hebben een strategische samenwerking aangekondigd. De bedrijven zullen enkele innovatieve producten ontwikkelen, waaronder medicijnen ter voorkoming en behandeling van influenza. Johnson & Johnson heeft via zijn dochterbedrijf JHC Nederland bijna 15 miljoen door Crucell nieuw uitgegeven aandelen gekocht voor een bedrag van 301,8 miljoen euro.

 

Wall Street op winst

Rond de klok van kwart voor zes noteert de toonaangevende Dow Jones-index op 9.799 punten, een winst van 1,4 procent. De S&P500 wint zelfs 1,7 procent, maar absolute uitblinker is de Nasdaq met een plus van 2,1 procent.

Door: Joeri Zwart, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.