Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Indices rusten rond recordstand 2009

Indices rusten rond recordstand 2009
24 sep 2009 om 17:35

Met name de luxe hotels in de VS, die zich tijdens de piekjaren van de mortgage backed securities market diep in de schulden konden steken, hebben het zwaar. Zakelijke reizigers en vakantiegangers blijven weg, zodat hotels hun financieringslasten niet meer kunnen opbrengen. Andrew Cosslett, CEO van Intercontinental Hotels Group (waartoe onder meer het hoofdstedelijke Amstel Hotel behoort), ziet echter licht aan het einde van de tunnel: “It’s still tough but I’m confident we can see the end, whereas six to eight months ago it was so tough, there was no end”, aldus Cosslett tegenover The Wall Street Journal. Europese beleggers zijn eveneens optimistisch: de indices bevinden zich in uptrends. De CAC40 corrigeerde enigszins, nadat het record voor 2009 werd aangescherpt. Hoewel de blik opwaarts gericht mag zijn, kan voor de korte termijn een terugval worden verwacht. Ook de DAX consolideert rond het recordniveau van dit jaar. De Eurostoxx50 talmt eveneens: de index ondervindt weerstand van het 50% Fibonacci retracement level. Een pas op de plaats, dus, voor de Europese indices. Na recordstanden voor dit jaar te hebben bereikt, werd het tijd om uit te rusten. Maar zolang hogere toppen en dito bodems elkaar echter blijven afwisselen, blijft het beeld positief.

Euro scherpt record 2009 aan

Vorig jaar viel de euro uit een stijgend wigpatroon, na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Dit was tevens het startsein voor een forse verzwakking van de munt. Doordat de Fed de basisrente in december 2008 fors verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een positieve impuls tot circa $ 1,47. Na deze heftige, maar kortstondige pull back-beweging, daalde de munt opnieuw richting de steungrens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB heeft de rente eveneens fors verlaagd naar het huidige, historisch lage niveau van 1%. Herhaaldelijk deed de euro een aanval op de $ 1,44-grens, waarna de Europese munt er onlangs eindelijk in is geslaagd deze barrière te doorbreken. Daarmee is de top van augustus overwonnen. Sterker nog, de euro heeft het record voor 2009 aangescherpt en heeft zelfs de pieken van december respectievelijk september vorig jaar overschreden. Hiermee heeft de euro een sterke stap voorwaarts gezet richting de piek rond $ 1,60.

Brent consolideert

Brent-olie bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat. De olieprijs wist vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, te herstellen tot boven $ 70. De Europese tegenhanger van Light Sweet Crude herstelde hiermee 50% van de neerwaartse beweging van vorig jaar. Het 50% Fibonacci retracement level (gemeten vanaf de top van 2008 tot aan de bodem eind 2008) blijkt vooralsnog een te grote horde. Sinds eind juli/begin augustus is het momentum echter wel afgenomen. Sterker nog, Brent heeft grote moeite met de 50% Fibonacci-weerstand. Vooralsnog blijkt deze weerstandsgrens een te groot obstakel. Het is wel een positief teken dat Brent niet sterk is teruggezakt en hogere bodems heeft gevormd. Brent-olie consolideert derhalve in de stijgende trend sinds maart.

Dow Jones maakt pas op de plaats

Ook ten aanzien van Wall Street blijven we optimistisch, ondanks de pas op de plaats van de afgelopen dagen. De Nasdaq consolideert momenteel rond het recordniveau van dit jaar. Maar we constateren ook dat de bodems op een steeds hoger niveau worden gevormd, wat duidt op kracht in de markt. De S&P500 worstelde geruime tijd met de 1000-puntengrens, maar doorbrak deze grens uiteindelijk overtuigend. De afgelopen weken slaagde de index er bovendien in om het record van 2009 verder aan te scherpen. De Dow Jones weet zich te handhaven binnen de stijgende trend vanaf maart, waarbij de index deze week zelfs en passant het record voor dit jaar aanscherpte. Inmiddels heeft de Dow echter een pas op de plaats gemaakt na de indrukwekkende rally. Zolang de index niet al te ver wegzakt, kunnen we een verdere stijging verwachten. Hiervoor zal de Dow Jones wel kracht moeten tonen, door het vormen van een bodem op een hoger niveau. Als de index daarin slaagt en beleggers een locatie zoeken om dit te vieren, dan hebben wij een suggestie: wat te denken van de cocktailbar van het Four Seasons in San Francisco of, in eigen land, het terras van het Amstel Hotel?

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.