Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Lippens – ik heb geen fouten gemaakt, wel vergissingen

Lippens – ik heb geen fouten gemaakt, wel vergissingen
21 sep 2009 om 11:22

Maurice Lippens, de omstreden voormalig voorzitter van bank-verzekeraar Fortis, heeft in een interview met De Tijd gezegd dat hij zelf medeschuldig is aan het Fortis debacle. Desondanks stelt Lippens dat hij niet moreel verantwoordelijk is voor de verliezen van tienduizenden aandeelhouders en spaarders, en dat hij niet inziet "waarom hij sorry zou moeten zeggen." "Ik heb vergissingen begaan. Maar geen fouten. Een fout is iets wat je doet om schade te berokkenen, omdat je weet dat het niet etisch is.” Lippens voegde toe dat de val van Fortis hem zelf ook financieel heeft geraakt.

Fortis kwam in de problemen nadat het, samen met Royal Bank of Scotland en Banco Santander, ABN Amro probeerde over te nemen. De overname van ABN ging van start op het moment dat de kredietcrisis in alle hevigheid los barstte. Nederland en België deden vervolgens een miljardeninjectie in Fortis om de bank-verzekeraar overeind te houden. Een week later nationaliseerde Nederland de Nederlandse tak van Fortis, samen met ABN Amro, te nationaliseren. Over de reddingsoperatie zegt Lippens dat Nederland zich schuldig heeft gemaakt aan “woordbreuk en hoogverraad.”

 

Negatieve reacties op interview

De reacties op het interview waren overwegend negatief. Oud-premier Yves Leterme was het niet eens met de apologie van Lippens. “Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is wie de vennootschap in moeilijkheden heeft gebracht.” “Wij hebben dag en nacht gewerkt om oplossingen te vinden. En Maurice Lippens heb ik op dat moment niet gezien of gehoord. Gelukkig dat de regering er op dat moment wel was.”

Van Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers, de VFB, werd eveneens een teleurgestelde reactie opgetekend. Huybrechts zette vraagtekens bij het “hoogverraad” van Nederland. “Er valt veel te zeggen over de deal met Nederland, maar hij vergeet de grote fout die er gebeurd is tegen de Nederlanders door hen niet te respecteren. Als je hun kroonjuweel overneemt, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat ze zich thuisvoelen in het nieuwe geheel. Dat was zijn taak, als voorzitter.”

 

Opmerkelijke uitspraken uit het interviw; over zijn afgang en de periode na Fortis vertelde Lippens het volgende:

“Na mijn vertrek was ik angstig, diep gekwetst en emotioneel aangetast. Het was moeilijk om te zwijgen en niet te reageren. Ik wou eerst afstand nemen om beter te begrijpen wat er allemaal gebeurd was. Ik kreeg veel kritiek naar mijn hoofd geslingerd. Men vertelde leugens over mij, men voerde inquisitieprocessen… Maar ik heb niet gelogen, ik heb niets verstopt. Ik heb voor Fortis altijd gedaan wat ik moest doen.” (…) “Ik heb nooit gelogen in mijn 28 jaar tijd bij Fortis.

Op de vraag waarom Lippens zo lang de kaken op elkaar hield:

“Mijn dokter had mij verplicht om niet in de openbaarheid te treden,’aldus Lippens. ‘Ik was totaal uitgeput, zowel psychologisch als lichamelijk. Ik probeerde aan niets te denken en zoveel mogelijk te slapen. Ik besloot om niet te praten over de zaak, hoewel het niet eenvoudig was na alle dingen die over mij zijn gezegd.”

Over de aantijging dat Lippens zijn zin doordreef en geen rekening hield met de raad van bestuur:

“De bestuurders waren geen jaknikkers. Dat hebben ze bewezen. Die mensen waren gedreven door Fortis.”

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.