Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX na een volatiele dag toch op winst

AEX na een volatiele dag toch op winst
17 sep 2009 om 17:45

De beurs van Amsterdam is donderdag toch nog hoger gesloten. Na een hogere opening, schoot de index omlaag toen het CBS bekend maakte dat de Nederlandse werkloosheid tendeert naar 5 procent. De hoofdindex herstelde zich richting de lunch weer, maar dook weer onderuit op de bekendmaking van Amerikaanse macrocijfers die een lagere opening van Wall Street tot gevolg hadden. Nadat de beurzen van New York de weg omhoog weer vonden, onder meer als gevolg van een meevallende Philadelphia Fed Index, gold dit ook voor de AEX en sloot op 313,88 punten, een winst van 0,36 procent. De AMX won eveneens en sloot met een intradaywinst van 0,28 procent op 483,76 punten.

 

Deutsche Bank trekt zich terug uit overnameproces HBU

Het ministerie van Financien heeft laten weten dat Deutsche Bank zijn gesprekken inzake de overname van HBU (onderdeel van ABN Amro) heeft afgebroken . Dit betekent dat de Nederlandse staat, als eigenaar van de bank, in overleg treedt met de Europese Commissie (EC) om te bekijken hoe nu verder. De EC had als voorwaarde bij de samenvoeging van ABN Amro en Fortis Nederland gesteld dat het onderdeel HBU verkocht diende te worden. Deutsche Bank gold als kandidaat om de overname te plegen, maar dit lijkt nu van de baan. Volgens het ministerie werden de partijen het niet eens over de voorwaarden.


ArcelorMittal overweegt verkoop belang Enovos

ArcelorMittal heeft de regering op de hoogte gesteld te overwegen het belang in Enovos te verkopen . Enovos is een gas- en elektriciteitsbedrijf gevestigd in Luxemburg dat energie produceert en levert aan Luxemburg en Duitsland. De staalreus heeft een belang van 25,3 procent in Evonos. Door de verkoop zou Arcelor zijn kaspositie kunnen versterken en vervolgens acquisities kunnen plegen binnen zijn kerntaken. Geruchten gaan dat de onderneming al zijn oog heeft laten vallen op een mijnbouwbedrijf.

 

Nederlandse werkloosheid stijgt naar 5 procent

In de periode juni-augustus 2009 waren gemiddeld 390.000 personen werkloos. Dit komt overeen met 5 procent van de beroepsbevolking . Een jaar eerder was dit nog 3,8 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Het aantal werklozen is 96.000 hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tweederde van deze toename komt voor rekening van de mannen. Hierdoor zijn de werkloosheidspercentages van mannen en vrouwen dichter bij elkaar gekomen.

 

Adviesverlaging raakt koers TomTom flink Stijgers en dalers

Grote winnaar vandaag was AkzoNobel met 3,8, gevolgd door uitzender USG People met 3,4 procent. USG liet in een interview weten beter te presteren dan zijn concurrenten in Frankrijk, een belangrijke markt voor de uitzender. Philips, Ordina en Fugro completeren de lijst met elk een dagwinst van rond de 2,0 a 2,5 procent. Bij de dalers gaat navigatiespecialist TomTom aan kop met een verlies van 4,7 procent. Het verlies valt te wijten aan een adviesverlaging door Merril lynch. Ten Cate moest 2,8 procent opgeven en BAM 1,9 procent. Arcelor Mittal kreeg een correctie te verwerken van iets meer dan 2,0 procent, nadat het fonds de afgelopen dagen steeds wist te winnen. Air France-KLM tot slot verloor 1,7 procent van zijn beurswaarde.

 

Wall Street op winst

Een uur voor de beurzen de deuren openden, werden er enkele macrocijfers gepubliceerd. Het aantal eerste steunaanvragen in de VS hebben zich in de week eindigend op 12 september beter ontwikkeld dan werd verwacht. Het aantal steunaanvragen nam af met 12.000 tot 545.000 aanvragen. Economen waren uitgegaan van een stijging van 13.000 aanvragen. Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS zijn in augustus met 1,5 procent toegenomen tot 598.000, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. De toename was kleiner dan economen hadden verwacht. De data zorgen voor een licht lagere opening. Echter om vier uur volgde de Philadelphia FED index , en deze steeg aanzienlijk harder dan voorspeld. De index eindige voor september op een stand van 14,1 punten, waar analisten hadden gerekend op een stand onder de 10 punten. De index is met deze stijging op de hoogste stand sinds juli 2007 uitgekomen.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.