Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Prinsjesdag 15 september 2009

Prinsjesdag 15 september 2009
15 sep 2009 om 07:35

Ergste crisis sinds Grote Depressie

De Nederlandse overheid waarschuwt in de miljoenennota voor een aantal moeilijke jaren. Niet voor niets spreekt zij van ‘de ernstigste economische crisis sinds de Grote Depressie van de jaren dertig van de twintigste eeuw’. Toch zijn de vooruitzichten beter dan aanvankelijk werd gesteld. De regering rekent op een daling van de koopkracht van 0,25 procent in 2010. Aanvankelijk was dit nog een daling van een half procent. Voor de ontwikkeling van de economie rekent de regering op een groei van nul procent.


Oplopende werkloosheid

Het grootste probleem voor de komende jaren is de oplopende werkloosheid. Deze zal in het komend jaar naar verwachting oplopen tot 8 procent. Een onontkoombaar gevolg van de oplopende werkloosheid is dat sommige gezinnen niet in staat zullen blijken hun hypotheeklasten op te brengen. De kans op een herstellende huizenmarkt is hiermee verkeken, evenals het aantrekken van de consumptieve bestedingen.


Staatsschuld

De Nederlandse staatsschuld is flink opgelopen in de afgelopen periode. De reddingsoperaties die de regering moest uitvoeren om bijvoorbeeld te voorkomen dat Fortis failliet ging of dat Nederlandse spaarders de dupe werden van het ineenstorten van de IJslandse bancaire sector kostten veel geld.

Als de Nederlandse economie zich op korte termijn zou weten te herstellen en weer op het oude groeiniveau van 2 procent uitkomt dan nog is dit nauwelijks van invloed op het beperken van de schuldtoename. Rekening wordt gehouden met een toename van 30 miljard euro per jaar. Bezuinigingen lijken daarom onontkoombaar. In de nota wordt uitgegaan van een bedrag van 35 miljard euro per jaar, een forse ingreep in de financiele huishouding van de overheidsbegroting.

Ambities

In de nota formuleert de regering zeven ambities. Die zeven ambities zijn: het op orde brengen van de financiële sector, duurzaam energie- en klimaatbeleid; bestrijden van de werkloosheid en verhogen van de arbeidsparticipatie; revitalisering van het bestuur en beloningsbeleid van de (semi) publieke sector; groei van kennis, innovatie en ondernemerschap; herziening van het belastingstelsel; brede heroverwegingen op twintig beleidsterreinen.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.