Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs licht hoger van start op Prinsjesdag

Amsterdamse beurs licht hoger van start op Prinsjesdag
15 sep 2009 om 08:22

De beurs van Amsterdam zal vanochtend licht hoger van start gaan. Gisteren is Wall Street hoger gesloten en ook in Azie overwegend groen op de borden. Vandaag staat natuurlijk Prinsjesdag op de agenda, maar nadat PvdA-lid Paul Tang eerder al de miljoenennota doorspeelde aan de media is het vooral wachten op de debatten die zullen volgen in de komende dagen. In Amerika staan vanmiddag enkele belangrijke macrocijfers op de agenda welke grote invloed zullen uitoefenen op het verloop van de handel vandaag.

 

Miljoenennota

De Nederlandse overheid waarschuwt in de miljoenennota voor een aantal moeilijke jaren. Niet voor niets spreekt zij van ‘de ernstigste economische crisis sinds de Grote Depressie van de jaren dertig van de twintigste eeuw’. Toch zijn de vooruitzichten beter dan aanvankelijk werd gesteld. De regering rekent op een daling van de koopkracht van 0,25 procent in 2010. Aanvankelijk was dit nog een daling van een half procent. Voor de ontwikkeling van de economie rekent de regering op een groei van nul procent. Nederland moet zich echter wel opmaken voor een oplopende werkloosheid, wat grote risico’s voor bijvoorbeeld de huizenmarkt en het aantrekken van de consumptieve bestedingen met zich meebrengt.

 

Staatssteun ING afgekeurd door Neelie Kroes

De staatssteun die ING heeft ontvangen wordt door eurocommissaris Neelie Kroes vooralsnog afgekeurd . Volgens Kroes is Wouter Bos ’te genereus geweest’ met het afgeven van garanties op de ’toxic assets’ van ING in Amerika, met een waarde van 22 miljard euro. De Nederlandse staat en ING moeten in de komende maanden de Europese Commissie (EC) overtuigen van het feit dat het tegendeel waar is, slagen zij hier niet in dan betekent dit dat ING een veel hogere vergoeding zal moeten gaan betalen dan nu afgesproken is. Volgens betrokkenen zou de kans op een herziening door Kroes echter klein zijn. Enerzijds zou Bos de kredieten te hoog hebben gewaardeerd, anderzijds zou de Nederlandse delegatie zich ‘arrogant’ hebben gedragen.

 

Obama leest Wall Street de les

President Barack Obama hield een toespraak in New York, een jaar nadat Lehman Brothers ineenklapte en de hele wereld in een crisis belandde. Hij wees de financiele sector er op dat zij zich niet moesten verzetten tegen nieuwe regelgeving. Sommige banken lijken volgens de president niets te hebben geleerd van de recente problemen en nemen bewust het risico om de wereld nogmaals in de ellende te storten. Ondanks de krachtige woorden van Obama leek de markt weinig respons te geven.

 

Wall Street wint op eerste handelsdag

Op de eerste handelsdag van de week zijn de beurzen van Wall Street gestegen. Handelaren kregen goede zin als gevolg van enkele overnameberichten, die aangaven dat investeerders nog altijd mogelijkheden zien in de huidige markt. Een fonds als AEX Corp. won 4,5 procent nadat het gerucht ging dat een Chinees staatsfonds mogelijk bereid was een deelname in het bedrijf te nemen. Ook Sprint Nextel won flink, maar liefst meer dan 10 procent. Mogelijk wil Deutsche Telekom een bod uitbrengen op de onderneming. Enthousiaste beleggers negeerden daarbij het oplopende exportconflict tussen China en Amerika.

 

Slotstanden

De Dow Jones-index won 0,22 procent op 9.627 punten en de breder samengestelde S&P500 steeg zelfs met 0,63 procent. De Nasdaq tot slot won ruim een half procent. In Azie staat de beurs van Tokio kort voor sluiting op een winst van 0,2 procent. De beurs van Hong Kong staat in de middaghandel op meer dan een procent verlies, hiermee is deze beurs overigens wel een uitzondering in Azie, daar de andere beurzen in het groen noteren.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.