Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Negatief sentiment op Beursplein 5 ondanks positieve macrocijfers VS

Negatief sentiment op Beursplein 5 ondanks positieve macrocijfers VS
1 sep 2009 om 18:03

De Amsterdamse beurs belandde vanochtend al vlot in een neerwaartse trend. Toen de AEX onder de 293 punten noteerde bewoog de index urenlang zijwaarts om bij opening van Wall Street flink omhoog te schieten. Een tweede (kleinere) opleving volgde na bekendmaking van enkele macrocijfers uit Amerika, maar net boven de 297 punten kwam hieraan rigoureus een einde. Ondanks de relatief goede cijfers die bekend werden gemaakt, doken de beurzen wereldwijd weer in het rood. Schijnbaar zat het goede nieuws reeds ingebakken in de markt. Uiteindelijk sloot de AEX op 291,00 punten, een daling van 1,78 procent. De AMX zakte 1,27 procent en eindigde op 445,92 punten.

Groei Nederlandse industrie

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) blijkt dat de Nederlandse industrie in augustus is gegroeid op maandbasis . De index kwam uit op 50,5 punten, waar dit in juli nog 46,4 was. Een stand boven de 50 duidt op groei en voor het eerst in 14 maanden was dit weer het geval. Volgens de NEVI is zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag aan het toenemen en worden voorraden weer aangevuld.


Inkoopmanagersindex eurozone verder gestegen, ook werkloosheid verder toegenomen

Volgens bronnen op de markt is de industriesector in de eurozone in augustus verder hersteld . De inkoopmanagersindex kwam uit op 48,2, waar dit in juli nog 46,3 was. De krimp van de industriesector was hiermee minder dan verwacht. Economen hadden gerekend op een indexcijfer van 47,9. Minder goed nieuws kwam er op het gebied van de werkloosheid in de eurozone . De werkloosheid is in juli opgelopen tot 9,5 procent van 9,4 procent in juni. Vorig jaar bedroeg de werkloosheid in juli 7,5 procent. Het werkloosheidsniveau van de afgelopen maand is de hoogste sinds mei 1999.


Duitse inkoopmanagersindex gestegen, Duitse werkloosheid gedaald

De Duitse inkoopmanagersindex (PMI) is in augustus uitgekomen op 49,2 punten, hetgeen licht hoger is dan de verwachtingen. In juli bedroeg de index nog 45,7 punten. De Duitse werkloosheid is in augustus gedaald. Volgens het Duitse federale arbeidsbureau is het aantal werklozen in augustus gedaald met 1.000 stuks (na aanpassing seizoensinvloeden) waar juist door economen was gerekend op een toename van enkele tienduizenden werklozen. Het werkloosheidspercentage blijft op 8,3 procent staan.

Stijgers en dalers

Philips verdwijnt uit de Stoxx 50-index Het sentiment op Beursplein 5 was vandaag overwegend negatief, waardoor weinig fondsen met winst sloten. Buizenfabrikant Wavin was vandaag met een toename van 4,57 procent de uitblinker op Beursplein 5. Andere fondsen die vandaag in de groene cijfers noteerden waren Ahold (+ 2,07 procent), Reed Elsevier (+ 1,99 procent), Oce (+ 0,73 procent) en VastNed Retail (+ 0,71 procent).

SNS Reaal voerde vandaag de lijst met dalers aan. Het aandeel van de financial verloor 4,58 procent. Ook de aandelenkoersen van Philips (- 4,51 procent), Mediq (- 3,85 procent), Heijmans (- 3,84 procent) en ING Groep (- 3,75 procent) sloten de dag in de min. Stoxx Ltd maakte vanochtend bekend dat Philips uit de Dow Jones Stoxx 50-index zal verdwijnen en vervangen zal worden door het Duitse RWE.

Amerikaanse macrocijfers

Vanmiddag om vier uur werden in de Verenigde Staten (VS) drie macrocijfers bekendgemaakt. De inkoopmanagersindex (ISM) van de industrie in de VS is in augustus sterker gestegen dan verwacht. De index kwam uit op 52,9 punten, terwijl analisten rekenden op een groei tot 50,9 punten. In juli stond de graadmeter die de industriële activiteit in de VS weergeeft nog op 48,9 punten. De National Association of Realtors (NAR) maakte bekend dat meer Amerikanen in juli koopopties hebben genomen op bestaande woningen . De stijging was 3,2 procent op maandbasis en 12 procent op jaarbasis. In tegenstelling tot de inkoopmanagersindex en de opties op bestaande koopwoningen daalden de bouwuitgaven in de VS in juli , met 0,2 procent tot 958,05 miljard dollar.

Tussenstand Wall Street

Ondanks de positieve Amerikaanse macrocijfers staan de Amerikaanse beurzen in het rood. Rond zes uur staat de Dow Jones op 9.349,67 punten, een verlies van 1,54 procent. De Nasdaq noteert 1,51 procent lager, terwijl de S&P 500 1,45 procent inleverde.

Door: Ruud Geerdinck, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.