Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht hogere opening op Beursplein 5

Licht hogere opening op Beursplein 5
1 sep 2009 om 08:22

De Amsterdamse beurs zal vanochtend licht hoger van start gaan, ondanks de koersverliezen in Amerika. Wall Street eindigde op verlies als gevolg van de rode slotstanden in Azie op maandagochtend. Europa had deze bittere pil reeds geslikt en kan nu profiteren van de correcties in het Oosten. Vanmiddag zal Amerika, bij de publicatie van de inkoopmanagersindex, wel weer richtinggevend zijn voor de Europese beurzen.

 

Duitse inkoopmanagersindex

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in juli met 0,7 procent gestegen op maandbasis, aldus het Duitse federale bureau voor de statistiek. Deze toename was ook zo voorspeld door economen. Op jaarbasis was er nog altijd sprake van een afname van 1,0 procent.

 

Wall Street onderuit op China

Wall Street is maandagavond lager gesloten. Handelaren waren het vertrouwen in een spoedig economisch herstel kwijt nadat maandagochtend op de Chinese beurzen grote verliezen werden geleden als gevolg van massale verkopen door beleggers. De Shanghai Composite verloor bijna 7 procent. Energiefondsen, waaronder Chevron en Exxon Mobil, werden daarbij extra geraakt omdat ook de olieprijs onderuit ging. Inmiddels kost een vat ruwe olie minder dan 70 dollar per vat. De grootste klappen werden echter uitgedeeld onder de financials nadat het beleggersblad Barron’s meende dat AIG te duur was en dat beleggers in Citigroup beter hun winst konden nemen. Citi verloor hierop 4,4 procent en AIG zelfs bijna 10 procent.

 

Slotstanden

De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 0,9 procent lager op 9.459 punten. De S&P verloor 1,1 procent en de Nasdaq zag zijn waarde met 1,2 procent teruglopen. In Azie staat de toonaangevende Nikkei-index op 10.533 punten, een plus van 0,4 procent. De Hang Seng staat in de middaghandel op een winst van 0,6 procent.

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.