Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX overschrijdt 300-punten grens

AEX overschrijdt 300-punten grens
25 aug 2009 om 18:00

De AEX heeft vandaag voor het eerst sinds oktober vorig jaar de psychologische barrière van 300 punten doorbroken. De AEX won een nette 0,72 procent en sloot op 300,03 punten. De midkap steeg 0,86 procent en kwam uit op 461,00 punten. Vanochtend leek het onwaarschijnlijk dat AEX de magische 300-punten grens zou doorbreken. De opening was 2,5 punt lager, en in de ochtendhandel kabbelde de index moeizaam richting het slot van maandag. Nadat de herbenoeming van Ben Bernanke halverwege de middag een feit was kwam het tempo er echter in. Daarbij waren het aantrekken van het consumentenvertrouwen in de VS en het herstel van de huizenprijzen een steun in de rug.

Ordina geconfronteerd met tegenvallende resultaten

Ordina is vanochtend voorbeurs met cijfers over de eerste helft van 2009 gekomen. In deze periode boekte de automatiseerder een omzet van 285,6 miljoen euro waarmee de recurring EBITA op 17,2 miljoen euro uitkwam. De nettoschuld daalde van 151,5 miljoen euro naar 86,2 miljoen euro, hetgeen een flinke opsteker is. De recurring winst per aandeel voor afschrijving van immateriële activa ingevolge acquisities bedraagt in het eerste halfjaar van 2009 0,28 euro, tegen 0,45 euro een jaar eerder. Ordina deed geen concrete uitspraken over de verwachting voor de komende zes maanden.


Lagere winst voor Kendrion over eerste half jaar 2009

Kendrion heeft zijn nettowinst over het tweede kwartaal zien uitkomen op een half miljoen euro, tegen 2,6 miljoen euro over dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit het halfjaarverslag dat het concern vandaag publiceerde. De omzet zakte naar 33,7 miljoen euro van 54,5 miljoen euro in het tweede kwartaal vorig jaar. Kendrion realiseerde over de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 1,1 miljoen euro (5,8 miljoen euro over het eerste half jaar van 2008). De omzet daalde naar 69,8 miljoen euro van 109,1 miljoen euro vorig jaar. CEO Piet Veenema zei in de toelichting dat “ondanks het feit dat de marktomstandigheden in de tweede helft van 2009 onverminderd uitdagend zullen blijven, verwachten wij dat het lichte herstel van de maanden juni en juli doorgezet kan worden.”

AFM kraakt aanbevelingen commissie-Maas

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) vindt de aanbevelingen van de commissie-Maas te vrijblijvend. Onduidelijk is wat er dient te gebeuren bij de banken om de klant weer centraal te stellen. Volgens Hans Hoogervorst, voorzitter bij de AFM, zouden de suggesties die de commissie doet, moeten worden uitgewerkt in concrete aanbevelingen. Dit geldt eveneens voor het beloningsbeleid dat banken hanteren. Hoogervorst gaat in zijn kritiek nog net niet zo ver dat hij pleit voor regelgeving, maar wel laat hij weten dat het centraal stellen van de klant door een commerciele instelling als de bank mogelijk niet geschikt is voor zelfregulering. De commissie-Maas is het niet eens met de kritiek die het te verduren krijgt. Volgens voorzitter Cees Maas is het juist de taak van elk bankbestuur om een eigen invulling te geven aan de aanbevelingen.

Stork verandert naam luchtvaartdivisie in Fokker

Stork zal de naam van zijn luchtvaartdivisie, Stork Fokker Aerospace, op korte termijn veranderen in Fokker Group. Volgens topman Sjoerd Vollebregt van Stork is de merknaam Fokker nog steeds “uitermate sterk”. De naam Fokker zal voor alle onderdelen van de luchtvaarttak van Stork gebruikt worden. Bronnen meldden aan De Financiële Telegraaf dat de Britse investeringsmaatschappij Candover, de eigenaar van van Stork, de mogelijkheden bestudeert om de luchtvaartdivisie afzonderlijk naar de Amsterdamse beurs te brengen. Vollebregt ontkent echter dat hier sprake van is, maar gaf in de krant wel aan dat de mogelijkheid bestaat dat de divisies Technical Services en Fokker op lange termijn hun eigen weg zullen gaan.

Herbenoeming Bernanke

President van de Verenigde Staten Barack Obama heeft Ben Bernanke voor een tweede termijn voordragen als voorzitter van de Fed. Bernanke werd in 2006 door de toenmalig Amerikaanse president George Bush benoemd als voorzitter van de Fed. Bernankes herbenoeming moet nog worden goedgekeurd door de senaat. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de senaat een tweede termijn van Bernanke zal blokkeren.

Consumentenvertrouwen VS onverwacht sterker gestegen

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in augustus onverwacht sterker toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van The Confererence Board. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 47,4 punten in juli tot 54,1 punten in augustus. Analisten waren uitgegaan van een stijging van slechts 0,6 punten. Verder is de index voor de huidige situatie gestegen van 23,3 in juli tot 24,9 punten in augustus. Amerikanen zijn daarnaast ook optimistischer geworden over de toekomst. De verwachtingsindex steeg in augustus met 10,1 punten tot 73,5 punten.

Herstel huizenprijzen

De huizenprijzen in de VS zijn in juni licht herstelt. De huizenprijzen in de 20 grootste stedelijke regio’s stegen in juni op maandbasis met 1,4 procent. Dat blijkt uit de huizenprijsindex van Standard & Poor’s en Case-Shiller. Op jaarbasis waren de huizenprijzen afgenomen met 15,4 procent in juni tegenover een daling van 17,1 procent in mei. Verder waren de huizenprijzen in de 10 grootste stedelijke regio’s in juni gestegen met 1,4 procent ten opzichte van mei. Op jaarbasis lagen de prijzen echter ook een stuk lager met een daling van 14,9 procent. In mei bedroeg de daling echter nog 17,1 procent. Uit cijfers van het Federal Housing Finance Agency (FHFA) bleek ook dat huizenprijzen zich herstelden in juni. Volgens de FHFA stegen huizenprijzen met een half procent in juni.

 

Stijgers en dalers

Winnaar: Innoconcepts Winnaar op beursplein 5 was Innoconcepts met een winst van 12,49 procent, op de voet gevolgd door AMG met plus 12,01 procent. Beter Bed pakte een winst van 9,36 procent. Van der Moolen en ProLogis sloten respectievelijk 6,45 en 6,26 procent hoger.

Ordina droeg de rode lantaarn nadat het tegenvallende kwartaalcijfers bekend maakte. Het aandeel verloor 4,40 procent. TKG Group sloot 2,42 procent lager en Unit 4Agresso zag de koers met 2,25 procent dalen. Pharming verloor 1,83 procent. Op de vijfde plaats staat Kas Bank, dat 1,64 procent lager uit kwam.

 

Wall Street

Tegen zessen staat Wall Street op winst. De Dow Jones noteert plus 0,84 procent, terwijl de S&P 0,80 procent hoger staat. De Nasdaq doet het met een winst van 0,69 procent wat rustiger aan.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.