Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs vlak tot licht lager van start

Amsterdamse beurs vlak tot licht lager van start
12 aug 2009 om 08:29

De beurs van Amsterdam zal vanochtend vermoedelijk vlak van start gaan. In Amerika en Azie sloten de beurzen in de min en de kwartaalcijfers van zowel ING als AMG, die vanochtend voorbeurs werden gepresenteerd, vielen tegen. Als vandaag wederom een negatieve dag wordt dan kan dit betekenen dat de correctie zich serieus heeft ingezet.

 

Kwartaalcijfers ING en AMG stellen teleur

ING maakte vanochtend voorbeurs de cijfers over het tweede kwartaal van 2009 bekend. De onderliggende winst van de Nederlandse financial bedroeg 229 miljoen euro en de nettowinst 71 miljoen. Dit is beduidend minder goed dan analisten hadden verwacht en eveneens slechter dan een jaar geleden, maar beter dan het voorgaande kwartaal waarin een verlies van bijna 800 miljoen euro werd geboekt. De resultaten van ING werden gedrukt door de portefeuille slechte leningen en een herwaardering van de vastgoedportefeuille. De bank voorziet wel een herstel van de financiele markten. "We beginnen tekenen te zien van herstel in de financiele markten", aldus CEO Jan Hommen in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers. "De economische omstandigheden zullen echter nog enige tijd uitdagend blijven."

 

AMG maakte voorbeurs bekend dat het over het tweede kwartaal van 2009 een nettoverlies heeft geleden van net geen 10 miljoen dollar tegen een winst van 25 miljoen een jaar eerder. Het verlies is het gevolg van sterk dalende prijzen en volumes van zijn belangrijkste metalen en is hoger dan analisten hadden verwacht. De omzet van AMG bedroeg 233 miljoen dollar wat bijna een halvering is van de 413 miljoen van vorig jaar.

 

Wall Street onderuit door financials

De beurs van New York is dinsdag lager gesloten als gevolg van de correctie die plaatsvond onder voornamelijk de financiele waarden. Nadat deze de afgelopen maand zo’n 25 procent in waarde toenamen, doken zij gisteren in het rood na een sombere vooruitblik door een Rochdale analist. Ook een korte mededeling afgegeven door een adviescommite van het Congres dat de probleemkredieten nog altijd een groot risico vormen op de balans van veel banken drukten het sentiment. Tot slot waren handelaren onaangenaam verrast door de veel hoger dan verwachte daling van de groothandelsvoorraden. Dit betekent dat producenten sceptisch zijn over het herstel van de vraag.

 

Slotstanden Amerika en Azie

De Dow Jones-index verloor een procent op 9.242 punten. De S&P verloor 1,3 procent en de Nasdaq 1,1 procent. In Azie verloor de toonaangevende Nikkei-index 1,3 procent en staat de Hang Seng-index in de middaghandel op bijna 2 procent in het rood.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.