Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Crown van Gelder weer op winst

Crown van Gelder weer op winst
31 jul 2009 om 08:26

Het nettoresultaat van Crown Van Gelder (CVG) in het eerste halfjaar van 2009 bedroeg 2,3 miljoen euro. Ondanks de uitdagende economische omstandigheden steeg het nettoresultaat met 2,7 miljoen euro, ten opzichte van het verlies van 0,4 miljoen euro over dezelfde periode in 2008. De positieve invloed van lagere grondstofkosten, lagere afschrijvingslasten en een aanzienlijk beter productenpakket overtrof de negatieve effecten van een lager productie- en afzetniveau. De omzet is in het 1e halfjaar van 2009 uitgekomen op 73,4 miljoen euro (1e halfjaar 2008: EUR 84,9 miljoen). De afzet daalde met circa 13 procent tot 98.100 ton. De productie daalde met 11 procent tot 97.400 ton. De ongebruikelijk lage orderinstroom, in combinatie met ons programma voor de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde producten (NBD), heeft geleid tot inefficiënties in onze fabriek. Evenals in het eerste halfjaar van 2008 heeft de onderneming een bedrag van 0,3 miljoen euro moeten afboeken op handelsvorderingen als gevolg van het faillissement van enkele klanten en extra reserveringen voor lang openstaande vorderingen.

 

Toelichting Mees Hartvelt, CEO

“In het eerste halfjaar van 2009 hebben de economische recessie en de effecten van de kredietcrisis onze bedrijfstak in heel Europa ernstig geraakt. De lagere orderinstroom werd gecompenseerd door een aanzienlijke daling van de grondstofkosten. De lagere orderinstroom heeft een unieke kans geboden voor de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde producten in het kader van ons New Business Development programma. Dit heeft geresulteerd in een stijging van de NBD afzet met 60 procent die door hogere marges een duidelijke resultaatsbijdrage heeft geleverd. We zijn voorzichtig optimistisch voor de rest van het jaar, maar we zijn nog niet in staat om de structurele invloed van de economische teruggang in combinatie met de aangekondigde nieuwe productiecapaciteit in onze sector vast te stellen.”

 

Vooruitzichten

De belangrijkste Europese papierondernemingen hebben in het 1e halfjaar van 2009 op de daling van de orderinstroom ingespeeld door op grote schaal productiecapaciteit tijdelijk en permanent buiten bedrijf te stellen, met als doel de verhouding tussen vraag en aanbod beter in balans te brengen. Het is op dit moment niet duidelijk op welk niveau de papierconsumptie zich zal stabiliseren, maar recentelijk zijn lichte verbeteringen zichtbaar geworden. De financiële structuur van de onderneming is sterk, met een hoge solvabiliteit en een goede operationele kasstroom. CVG verwacht heel 2009 winstgevend te kunnen afsluiten, onder voorbehoud van incidentele posten zoals faillissementen van klanten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.