Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Beloningscultuur banken Wall Street los van werkelijkheid`

`Beloningscultuur banken Wall Street los van werkelijkheid`
31 jul 2009 om 19:07

Er bestond geen gegronde reden voor bonussen die aan werknemers zijn betaald door de Wall Street banken die door de staat gered zijn. Bonussen waren los komen te staan van de prestatie of gezondheid van de banken. Dat is de conclusie van een onderzoek van Andrew Cuomo, de officier van justitie van New York. Volgens het onderzoek betaalden een aantal banken enorme bedragen uit aan werknemers, terwijl de banken tegelijkertijd hun hand ophielden bij de staat. In 2008 betaalde de toenmalige investeringsbank Goldman Sachs 4,8 miljard dollar aan bonussen, twee keer zoveel als de nettowinst van de bank. Morgan Stanley keerde bijna evenveel uit aan werknemers, terwijl de nettowinst 1,7 miljard dollar bedroeg. Citigroup, dat meer dan 27 miljoen dollar verlies leed, gaf 5,33 miljard dollar uit aan bonussen. In totaal waren bij 6 van de 9 banken de uitbetaalde bonussen hoger dan de nettowinst. Daarentegen betaalden volgens het rapport Bank of  New York Mellon en State Street bonussen die meer in verhouding stonden met de nettowinst. In het rapport zijn om privacyredenen geen namen genoemd van personen die bonussen hebben ontvangen.

 

Goldman Sachs en Morgan Stanley ontvingen beide 10 miljard dollar uit het Troubled Asset Relief Program (TARP). Citigroup kreeg 50 miljard dollar aan staatssteun. Daarentegen ontvingen Bank of New York Mellon en State Street beide tussen de 2 en 3 miljard dollar uit het TARP. In totaal pompte de staat 700 miljard dollar in het TARP.

De Wall Street Journal schrijft dat op Wall Street beloningen vaak als onvermijdelijk worden gezien. Een talentvolle werknemer 10 miljoen dollar in een jaar aan omzet genereert, heeft doorgaans weinig moeite om tegen een hoge beloning een werkgever te vinden. Daarnaast is het een volgens sommige bankiers niet rechtvaardig dat een verlies veroorzaakt door een klein aantal werknemers, gevolgen heeft voor de beloning van andere werknemers, aldus de krant.

Officier van justitie Cuomo hoopt met het onderzoek te bereiken dat financials hun beloningsbeleid zullen aanpassen om lange termijn prestaties te belonen, in plaats van winst op korte termijn. Het Huis van Afgevaardigden behandelt vandaag een wet die aandeelhouders in staat moet stellen een niet bindend advies uit te brengen over beloningen. Daarnaast moet de wet financiële autoriteiten meer armslag geven om risicovol gedrag bij banken en andere financiële instellingen te verbieden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.