Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX slingert naar verlies

AEX slingert naar verlies
31 jul 2009 om 18:14

De AEX heeft een wisselvallige dag achter de rug met sterke koersschommelingen. De AEX begon rond het slot van gisteren, schoot omhoog, maar zakte later in de ochtendhandel in het rood. In de middaghandel kwam de AEX een paar uur lang op winst te staan. Beleggers reageerden echter teleurgesteld op de Amerikaanse macrocijfers, die rond half drie bekend werden. Het bleek dat de Amerikaanse economie met 1 procent was gekrompen in het tweede kwartaal, en dat het BBP voor het eerste kwartaal naar beneden was bijgesteld. Dat de krimp in het tweede kwartaal meeviel, mocht niet baten. Daarnaast bleek ook dat consumentenuitgaven, die meer dan twee derde van het Amerikaanse BBP uitmaken, verder waren gedaald. Later bleek de meevallende Chigago PMI voor herstel te zorgen. Het sentiment sloeg echter weer snel om, en tot aan sluit bewoog de index onder het slot van gisteren. Uiteindelijk sloot de index met een licht verlies van 0,23 procent op 283,70 punten. De AMX trok zich vandaag niets van de AEX aan en stond de hele dag in de plus. De AMX won vandaag 1,46 procent en kwam uit op 404,00 punten.

 

Hogere boetes voor overtreding financiele regels

Morgen zal een nieuw boetestelsel voor de financiële sector van kracht zijn. Volgens de nieuwe regels kunnen financiële autoriteiten als De Nederlansche Bank en de Autoriteit Financiële Markten boetes opleggen die kunnen oplopen tot 8 miljoen euro aan onder andere banken, verzekeraars, pensioenfondsen en accountants. Daarnaast kunnen binnen de nieuwe wetgeving bestuurders en leidinggevenden beboet worden. De boetes kunnen worden uitgedeeld voor bijvoorbeeld handel met voorkennis, misleiden van de consument en overkreditering.

Kwartaalcijfers Air France-KLM

Air France-KLM is gisteren nabeurs met de kwartaalcijfers gekomen. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar heeft Air France-KLM een verlies geboekt van 426 miljoen euro. Analisten hadden dan wel gerekend op verlies, maar niet dat deze zo groot zou zijn. Vooral het hedgen op brandstof bleek een belangrijk aandeel in het verlies te hebben. Dit leverde namelijk een kostenpost op van ruim 250 miljoen euro. Zoals de luchtvaartmaatschappij al eerder meldde, daalde de omzet in het tweede kwartaal meet meer dan een vijfde tot 5,19 miljard euro.

 

Air-France-KLM meldde donderdag nabeurs dat het de komende winterperiode zijn capaciteit op het gebied van vrachtvervoer met 5 procent zal verlagen. Bestuursvoorzitter Pierre-Henri Gourgeon liet vandaag weten dat de bezettingsgraad in juli met een half procent is toegenomen tot 80,8 procent. Daarnaast verlaagde de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij de capaciteit sneller dan de concurrentie. Volgens Gourgeon heeft Air France-KLM de capaciteit met 4,3% teruggebracht in juli, na verlagingen van 5% in juni, 5,7% in mei en 3,4% in april. De capaciteit zal tot medio 2011 worden verlaagd.

 

Bedrijfsnieuws

KPN heeft besloten een deel van de frequenties van Telfort terug te geven aan de Nederlandse overheid, naar aanleiding van een recente gerechtelijke uitspraak. Het gaat om frequenties die horen bij twee vergunningen die in 1998 en 2000 aan Telfort waren toegewezen (DCS1800 en UMTS). Het Agentschap Telecom had  in mei van dit jaar KPN een dwangsom van 5 miljoen euro opgelegd omdat het van mening was dat de UMTS vergunning van Telfort niet goed werden gebruikt.

Werkloosheid eurozone

De werkloosheid in de eurozone is in juni uitgekomen op 9,4 procent, tegen 9,3 procent in mei. Economen hadden gerekend op een sterkere stijging van de werkloosheid. De laagste werkloosheid werd gemeten in Nederland (3,3 procent) en Oostenrijk (4,4%). De hoogste werkloosheid werd juist gemeten in Spanje (18,1%) en Letland (17,2%).

Amerikaanse macrocijfers

De Amerikaanse economie (BBP) is in het tweede kwartaal met 1 procent gekrompen. Dat is aanzienlijk beter dan economen hadden verwacht. Zij gingen uit van een krimp van 1,5 procent. Daarentegen is de krimp in het eerste kwartaal naar beneden bijgesteld. Eerst werd er nog uitgegaan van een krimp van 5,5 procent. Dat cijfers werd vandaag aangepast naar -6,4 procent.

 

Volgens de Chigago inkoopmanagersindex (PMI) heeft de economie het ook wat beter gedaan. De PMI en alle deelindexen zijn in juli gestegen ten opzichte van juni. Er is echter nog wel sprake van krimp; alle index bevinden zich nog beneden de 50 punten. Dat heeft de National Association of Purchasing Management bekendgemaakt. De PMI is gestegen van 39,9 punten in juni tot 43,4 punten in juli. Daarnaast zijn arbeidskosten in het tweede kwartaal met 0,4 procent gestegen in vergelijking tot een kwartaaleerder. Dat bleek uit  cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Op jaarbasis was sprake van een toename van 1,8 procent. Het is de kleinste stijging van de arbeidskosten op jaarbasis sinds het cijfer werd bijgehouden.

Kwartaalcijfers Chevron

Oliemaatschappij Chevron heeft in het tweede kwartaal zowel de winst als de omzet sterk zien teruglopen. De winst kelderde op jaarbasis met 71 procent tot 1,75 miljard dollar, of 0,87 dollar per aandeel. Analisten hadden gerekend op een winst van 0,93 dollar per aandeel. Daarnaast drukten valuta effecten dit jaar de winst met 453 miljoen dollar tegenover 126 miljoen dollar vorig jaar. De omzet viel terug van 81 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2008 tot 40 miljard dollar in de maanden april tot en met juni van dit jaar.

Stijgers en dalers

Logica winnaar vandaag Logica was vandaag de grootste stijger met 7,50 procent. Exact Holding staat op de tweede plaats. Het aandeel won 4,91 procent. Pharming won 3,77 procent, op de voet gevolgd door Wavin met 3,70 procent. Wolters Kluwer zag het aandeel stijgen met 3,60 procent.

Hekkensluiter vandaag was Air-France KLM met een daling van 4,08 procent. De luchtvaartmaatschappij maakte gisteren nabeurs tegenvallende kwartaalcijfers bekend. Kardan, dat het de afgelopen dagen goed deed, verloor vandaag 3,40 procent. CSM sloot 2,33 procent lager, en ArcelorMittal kwam 2,15 procent onder het slot van gisteren uit. Draka Holding verloor 1,65 procent.

Wall Street

Rond de klok van zes staat de Dow Jones weer in het groen. De winst bedraagt 0,22 procent. De S&P 500 staat een nipte 0,12 procent hoger. De Nasdaq staat 0,25 procent boven de slotkoers.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.