Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street hoger van start na regen kwartaalcijfers

Wall Street hoger van start na regen kwartaalcijfers
30 jul 2009 om 15:03

In navolging van Europa lijkt de beurs van New York vandaag hoger van start te gaan. Rond de klok van kwart voor drie geeft de opening indicator van de Dow Jones een winst aan van 1,03 procent. De opening indicatoren van de S&P en de Nasdaq staan op winsten van respectievelijk 1,04 en -0,75 procent. De hoge opening van Wall Street is te danken aan de door de bank genomen positieve receptie op de kwartaalcijfers van vandaag. In veel gevallen blijken verliezen mee te vallen. Daarnaast reageren beleggers positief op de meevallende macrocijfers van de eurozone.

 

Kwartaalcijfers

Vandaag hebben weer veel beursgenoteerde bedrijven de kwartaalcijfers bekendgemaakt. Dow Chemical, wereldwijd het op een na grootste chemieconcern, heeft in het tweede kwartaal een verlies gemaakt van 435 miljoen dollar, of 47 dollarcent per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar maakte Dow Chemical nog een winst van 776 miljoen dollar, of 81 dollarcent per aandeel. De omzet daalde met 30,7 procent naar 11,32 miljard dollar.

 

Exxon Mobil heeft de nettowinst met 66 procent zien dalen tot net geen 4 miljard dollar. De winst per aandeel (wpa) kwam uit op 0,84 dollar, waar analisten hadden gerekend op ongeveer 1 dollar. De kapitaaluitgaven van de onderneming daalden met 6 procent tot 6,5 miljard dollar.

 

Creditcardmaatschappij Mastercard is vandaag een uitschieter. Mastercard heeft 349 miljoen dollar nettowinst geboekt in het tweede kwartaal. Per aandeel kwam de winst uit op 2,67 dollar. In dezelfde periode vorig jaar maakte de financial nog een nettowinst van 747 miljoen dollar, of 5,70 dollar per aandeel. De winstcijfers van Mastercard waren echter een stuk beter dan de verwachtingen van analisten. Vooraf werd uitgegaan van een nettowinst van 2,42 dollar per aandeel. Ook de omzet deed het beter dan vooraf werd aangenomen. De omzet van de creditcardmaatschappij steeg met 7 procent tot 1,28 miljard dollar, tegenover een verwachte omzet van 1,25 miljard.

 

Travelers Companies , een van de grootste verzekeraars in de VS, heeft de nettowinst in het tweede kwartaal op jaarbasis zien dalen met 21 procent tot 740 miljoen dollar. Per aandeel kwam de nettowinst uit op 1,27 dollar tegenover 1,54 vorig jaar. Analisten waren uitgegaan van een winst per aandeel van 1,25 dollar. Travelers wijt de lagere winst aan lagere inkomsten op underwriting en tegenvallende opbrengsten uit vaste investeringen. Verder nam de omzet af met 2,1 procent tot 6,16 miljard euro. Travelers stelde de winstverwachting per aandeel voor 2009 naar boven bij.

 

Macro-economie

Steunaanvragen in de VS hebben zich beter ontwikkeld dan werd verwacht. In de week eindigend op 25 juli stegen de eerste aanvragen met 25.000 tot 584.000. Dat heeft het ministerie van arbeid bekendgemaakt. Analisten hadden een toename van 34.000 aanvragen verwacht. Daarnaast daalden de verlengingen van aanvragen met 54.000 tot 6.197.000.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.