Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De Coppock-indicator doet het weer

De Coppock-indicator doet het weer
30 jul 2009 om 17:34

De Coppock-indicator werd een aantal decennia geleden ontwikkeld door Edwin Coppock. De Amerikaanse econoom meende dat het (fors) onderuitgaan van de aandelenmarkt vergeleken kan worden met een sterfgeval. Evenals bij een sterfgeval, wordt een bear market gevolgd door een periode van ‘rouw’. Als het einde van een dergelijke ‘rouwperiode’ in zicht is, genereert de Coppock-indicator koopsignalen. Deze koopsignalen werden in het verleden in veel gevallen gevolgd door indrukwekkende stijgingen van de beurzen. Eén van de vele indices waarvoor de Coppock-indicator enkele maanden geleden een koopsignaal afgaf, is de DAX. Sindsdien heeft de Duitse index een fraaie rally doorgemaakt. De index steeg zelfs tot voorbij de juni-top en scherpte het record voor dit jaar verder aan. Door de recente opwaartse uitbraak is er voor de lange termijn een positief signaal afgegeven. Ook voor de CAC40 genereerde de Coppock-indicator een koopsignaal. De Franse index oogde sterk, al worstelde deze nog wel met de toppen van januari respectievelijk juni. Indien de CAC40 er ook in slaagt om deze te doorbreken, zou dat een verdere verbetering van het technische plaatje betekenen. De EuroStoxx50 heeft eveneens een fraaie opleving achter de rug en scherpte onlangs het record voor dit jaar aan. De ‘Coppock-rallies’ zijn in volle gang.

Brent worstelt met juni-top

Brent-olie bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat. De olieprijs wist vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, een sterke rally in te zetten tot boven $ 70 per vat. De Europese tegenhanger van Light Sweet Crude bereikte daarmee het hoogste punt van de afgelopen zeven maanden. Dit betekende tevens een herstel van 50% van de neerwaartse beweging sinds vorig jaar. Vervolgens deed Brent weer een stapje terug en tikte een laagste niveau aan rond $ 60. Er rees opnieuw sterke twijfel bij beleggers over het vermeende herstel van de (wereld)economie, hetgeen de olieprijs wederom parten speelde. Toch wist de olieprijs onlangs op te veren, mede dankzij een verzwakkende dollar. De top van juni werd daarbij nog niet uitgenomen en vormt nu de eerste horde voor Brent.

Euro worstelt nog steeds met juni-top

Vorig jaar viel de euro uit een stijgend wigpatroon na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Dit was tevens het startsein voor een forse verzwakking van de euro. Doordat de Fed de basisrente in december 2008 fors verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een positieve impuls tot circa $ 1,47. Na deze heftige, maar kortstondige pull back-beweging, daalde de euro opnieuw richting de steungrens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De munt veerde sterk op vanaf de bodem in maart. De top van december is echter nog lang niet bereikt. De ECB heeft de afgelopen maanden de rente eveneens fors verlaagd naar het huidige, historisch lage niveau van 1%. Recent veerde de euro opnieuw op en opende de aanval op de toppen van juni. De euro worstelt nog steeds met dit belangrijke niveau. Een definitieve doorbraak hiervan zal waarschijnlijk een verdere opmars van de euro tot gevolg hebben. Het afketsen betekent daarentegen de vorming van een volgende lagere top, zodat de ontwikkelingen op de voet worden gevolgd.

Nasdaq scherpt record aan

Niet alleen in Europa kregen de door de Coppock-indicator afgegeven koopsignalen een bullish vervolg. De S&P500 kreeg eind mei ook een koopsignaal van de Coppock-indicator. Inmiddels is de index erin geslaagd om een belangrijke barrière, zijnde de neklijn van een omgekeerd hoofdschouderpatroon, te doorbreken. Hiermee is het bodemproces voltooid, zodat een verder herstel verwacht mag worden. Ook de Dow Jones kreeg een koopsignaal. De index overschreed recent de top van januari en scherpte daarmee het record van dit jaar verder aan. De Nasdaq overschreed onlangs zeer overtuigend de voorgaande juni-top, scherpte het record van 2009 verder aan en bevindt zich zelfs boven de hoogtepunten van november 2008. De Nasdaq is al maandenlang de leidende index en weet tot dusver van geen ophouden. Het zal u niet verbazen: ook de Nasdaq weet zich gesterkt door een koopsignaal van de Coppock-indicator.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.