Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs hoger van start

Amsterdamse beurs hoger van start
21 jul 2009 om 08:22

De beurs van Amsterdam zal vanochtend hoger openen. Veel richtinggevend nieuws is niet voorhanden waardoor de koerswinsten in Amerika en Azie de belangrijkste houvast vormen. Om half tien komt het CBS met cijfers over de werkloosheid en de prijsontwikkeling in de Nederlandse huizenmarkt. Het echte vuurwerk staat echter gepland na het middaguur wanneer een rits aan Amerikaanse bedrijven met halfjaarcijfers zal komen.

 

Credit default swaps weer normaal geprijsd

Credit default swaps (CDS), verzekeringen voor obligatiehouders tegen wanbetaling door de schuldenaar, zijn steeds goedkoper aan het worden. Bij het uitbreken van de kredietcrisis knalden de prijzen omhoog. Inmiddels zijn er voldoende aanknopingspunten, stijgende beurskoersen, positief macronieuws, hoogtepunt van recessie voorbij etc, zodat ook de markt voor CDS zich kan herstellen. De angst voor een faillissement wordt dus kleiner. Vooral financials profiteren hiervan. Werden zij vorig jaar nog allen openlijk gewantrouwd, inmiddels stijgt het vertrouwen dat de meeste banken en verzekeraars de crisis zullen overleven.

 

S&P op hoogste stand in maanden

Amerikaanse fondsen stegen maandag flink in waarde. De S&P500 kwam hierdoor zelfs uit op de hoogste slotstand in 8 maanden. Dit was vooral te danken aan de redding van CIT Group dat handelaren vertrouwen gaf. Niet de overheid moest de bank redden, maar private investeerder deden dit. Zij doen dit alleen als ze er ook daadwerkelijk vertrouwen in hebben dat het goed komt met CIT, zo is de gedachte onder handelaren. Daarnaast zullen er vanaf vandaag een groot aantal bedrijven met halfjaarcijfers komen, verwacht wordt dat deze mee zullen vallen.

 

De Dow Jones won 1,2 procent op 8.848 punten. De S&P won 1,1 procent op 951 punten en de Nasdaq steeg evenals de Dow 1,2 procent in waarde.

 

Azie profiteert van koerswinsten op Wall Street

Vandaag een verdeeld beeld op de beurzen in Azie, al staan de beurzen er in het geheel wel goed bij. Koerswinsten op Wall Street en het afgewende faillissement van CIT Group zijn de voornaamste drijfveren op de Aziatische markten. Technologiefondsen wisten te profiteren van de meevallende cijfers van Texas Instruments maar maritieme transporteurs kregen zware klappen te verduren. In Australie gaven mijnbouwbedrijven BHP Billiton en Rio Tinto het goede voorbeeld met een winst van respectievelijk 0,6 en 2,7 procent.

 

De beurs van Tokyo won ruim 1,5 procent, nadat de deuren maandag gesloten waren gebleven. Japan had dan ook wat goed te maken. Hong Kong staat in de middaghandel op een plus van 0,2 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.