Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beurs van Amsterdam zet zegetocht vorige week voort

Beurs van Amsterdam zet zegetocht vorige week voort
20 jul 2009 om 17:49

De Amsterdamse beurs ging vanochtend flink hoger van start als gevolg van koerswinsten op de Amerikaanse en Aziatische beurzen. Na de opening stegen de koersen nog enigszins door maar na het klinken van de bel op Wall Street moest een stukje van de winst weer worden ingeleverd. Uiteindelijk restte er voor de AEX nog een nette winst van 1,16 procent op 269,48 punten. De AMX won eveneens maar moest genoegen nemen met een stijging van 0,87 procent op 376,18 punten. De ontwikkelingen op de beurs zullen de komende dagen worden bepaald door de vele fondsen die hun halfjaarcijfers presenteren.

 

ASMI komt met update over reorganisatie

ASMI kondigde vandaag aan dat het haar kostenreductieprogramma en de reorganisatie van de front-end activiteiten versnelt. De kosten van het programma worden geraamd op 60 tot 70 miljoen euro hetgeen grotendeels nog in dit jaar zal worden geboekt en waar de resultaten vooral in de tweede helft van 2010 zichtbaar zullen zijn, een half jaar eerder dan verwacht. Doel van het programma is een kostenbesparing tot 40 procent. Met het programma gaan overigens ook de nodige banen verloren, naar nu blijkt zo’n 400 stuks. De onderneming schrijft over het tweede kwartaal 20 tot 25 miljoen euro af op zijn voorraden.

 

Nederlandse consument niet optimistischer

Het consumentenvertrouwen is voor de tweede maand op rij niet veranderd, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De indicator stond in juli op -24. Dit betekent dat er nog altijd veel meer pessimisten zijn dan optimisten. De stabilisatie van het vertrouwen volgt op een flinke verbetering in april en mei dit jaar.

 

Duitsland over hoogtepunt recessie heen

In Duitsland is de recessie voor het belangrijkste deel voorbij , althans dat menen de Duitse centrale bank en het ministerie van Financien. Over het tweede kwartaal zullen de cijfers significant beter zijn dan over het eerste kwartaal. Wel zal er vermoedelijk nog sprake zijn van een lichte krimp. De situatie verbetert door een onverwachte toename van orders en productie in de industrie. Op 13 augustus zullen officiele cijfers bekend worden gemaakt.

 

Ten Cate gestraft voor tegenvallende halfjaarcijfers Stijgers en dalers

Automatiseerder Ordina gaat met een winst van 5,4 procent aan kop. Smit International en Wavin volgen met net geen 5 procent en Draka en Arcelor Mittal bewegen tussen de 4 en 4,5 procent. Bij de dalers gaat Ten Cate aan kop met een verlies van ruim 12 procent aan beurswaarde. Aandeelhouders reageerden op de tegenvallende halfjaarcijfers die afgelopen vrijdag nabeurs werden gepresenteerd. TNT en KPN verliezen meer dan een procent en Nutreco en ProLogis weten de daling te beperken tot onder de procent.

 

Tussenstand Wall Street

De beursdag in New York wordt bepaald door het nipt afgewende faillissement van CIT Group . Enkele grote obligatiehouders hebben de bank, die vooral financiering verzorgt in het MKB, een krediet verstrekt ter waarde van 3 miljard dollar. Was dit niet gebeurd dan zou de bank vandaag failliet zijn verklaard. Uitspraken van Peter Orszag, verantwoordelijk voor de budgettering van de Amerikaanse overheid, dat het BNP over het tweede kwartaal beter zijn dan die over het eerste kwartaal, biedt beleggers eveneens steun. De stijging van de Leading indicators werd tot slot ook goed ontvangen, economen waren uitgegaan van een lagere stijging.

 

Even voor half zes noteerde de Dow Jones-index op 8.785 punten, een winst van bijna een half procent. De S&P en de Nasdaq winnen een tiende procent minder.

 

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.