Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht verlies voor AEX

Licht verlies voor AEX
7 jul 2009 om 18:00

De AEX opende vandaag licht boven de slotkoers van gisteren. Gesteund door positief economisch nieuws uit Duitsland en de (tijdelijke) afwezigheid van slecht nieuws zette de AEX opmars in, geleid door gangmaker ArcelorMittal. Echter, rond het middaguur kwam de klad er in, en sloeg het sentiment om. Na een lagere opening van Wall Street dook de AEX in het rood, en verloor de index al snel de middag winst van 3 punten. Tegen sluit schommelde de index tussen een nipte winst en een klein verlies. Uiteindelijk sloot de index met een verlies van 0,24 procent op 249,04 punten. De AMX sloot vandaag ook in het rood. De index verloor 0,3 procent en kwam uit op 358,22 punten.


`Europese aanpak recessie schept verwarring`

Volgens Wouter Bos leiden de onderlinge verschillen tussen EU-leden in de aanpak van de recessie tot onzekerheid. Dat heeft Bos vandaag zijn collega’s laten weten tijdens een EU-beraad in Brussel. Zo houdt Duitsland er een zeer strenge begrotingsregel op na, waarbij tekorten op de overheidsbegroting desnoods met een abrupte uitgavenstop worden teruggedrongen. Daarentegen hanteert Frankrijk veel mindere strikte begrotingsregels. Bos vindt deze verschillen “potentieel economisch destabiliserend.” Bijna alle EU-landen – inclusief Nederland – hebben als gevolg van de recessie tekorten die boven de 3 procent zijn opgelopen.

Air France-KLM vervoert minder passagiers en goederen

Air France-KLM heeft in de maand juni 6,4 miljoen passagiers vervoerd, een daling van 7,0 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers die de Frans-Nederlandse vliegmaatschappij vandaag heeft gepubliceerd. De bezettingsgraad zakte met 1,1 procentpunt tot 80,3 procent. Het vrachtvervoer van Air France-KLM nam met 0,4 procent af. Dit cijfer lag volgens de luchtvaartmaatschappij in lijn met de afname van de capaciteit (-0,1 procent).


Heijmans krijgt opdracht van ProRail

ProRail en Heijmans hebben een contract gesloten voor de onderbouw van de spoorverdubbeling tussen Utrecht-Lunetten en Houten, een onderdeel van het traject tussen Vleuten en Geldermalsen. Met het contract is een bedrag van circa 87,5 miljoen euro gemoeid.


Veel banen verloren in industrie

In de Nederlandse industriesector zullen dit jaar en volgend jaar in totaal 100.000 banen verdwijnen. Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING in een vandaag gepubliceerd rapport. De banen in de industriële sector staan onder grote druk door recessie.


Sterke omzetdaling uitzendbranche

De omzet in de uitzendbranche is sterk teruggelopen. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de ABU, de brancheorganisatie van de uitzendbranche. Gemiddeld is het totaal aantal uren in de eerste helft van 2009 gedaald met 23 procent, de totale omzet is afgenomen met 21 procent.

Duitse macro-cijfers

De productie van staal is in het eerste half jaar van 2009 in Duitsland met 43,5 procent afgenomen tot 13,79 miljoen ton vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De productie van ruw ijzer zakte met 46,7 procent tot 8,15 miljoen ton. Dit blijkt uit cijfers van het Statistisches Bundesamt Deutschland. Daarentegen zijn de Duitse fabrieksorders in mei sterker gestegen dan vooraf werd verwacht. De orders namen vergeleken met april 4,4 procent toe, waar analisten rekenden op een groei van 0,5 procent. Op jaarbasis liepen de fabrieksorders wel terug, met 29,4 procent.


“VS moet tweede stimuleringsplan ontwikkelen”

Laura Tyson, een adviseur van de president van de Verenigde Staten (VS) Barack Obama, zei tijdens een toespraak in Singapore dat de VS moet overwegen een tweede stimuleringsplan voor de economie te ontwikkelen. Dat meldt persbureau Bloomberg vandaag. Volgens Tyson was de eerste kapitaalinjectie van 787 miljard dollar, die in februari werd gedaan, iets te klein.

Stijgers en dalers

Gangmaker op het Damrak: Arcelor ArcelorMittal was, ondanks de weinig hoopgevende Duitse cijfers van de staalproductie, de gangmaker op beursplein 5. Het aandeel won 2,56 procent. Op de tweede plaats komt ASMI met dat  2,33 procent won. Sligro sloot 2,32 hoger dan gisteren. Op de gedeelte vierde plaats staan Aalberts en Binck, die beide 1,88 procent hoger sloten.

Grootste verliezer vandaag is Heijmans. Een order van ProRail leek niet te helpen; het aandeel verloor 8,24 procent. Antonov verloor 6,76 procent. Vandaag vond ook een correctie plaats van het aandeel TomTom; het aandeel verloor 6,14 procent. Brunel sloot 4,82 procent lager en Wavin kwam 3,64 procent onder het slot van gisteren uit.


Wall Street

Rond de klok van zes staat Wall Street in het rood. De Dow Jones staat op een verlies van 1,19 procent, de S&P 500 verliest 1,08 procent en de Nasdaq verliest 1,32 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.