Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Transportsector zwaarder getroffen dan verwacht

Transportsector zwaarder getroffen dan verwacht
29 jun 2009 om 07:55

De Nederlandse transportsector zal zo’n 10 procent moeten inleveren ten opzichte van vorig jaar. Hiermee is de krimp in de sector groter dan verwacht. Voor 2010 wordt de krimp geschat op 1 procent, aldus het onderzoeksbureau NEA. Vooral het binnenlandse wegtransport krijgt het zwaar, wat een gevolg is van onder meer de crisis in de bouw. De NEA schat in dat in de tweede helft van 2010 een herstel zichtbaar zal zijn, wat in tegenspraak is met veel geluiden uit de sector zelf die positiever zijn.

 

Bevindingen NEA

 

Wegvervoer

De verwachting is dat het volume van het wegvervoer in de chemische sector in 2009 met meer dan 20% afneemt ten opzichte van 2008. Ook in stukgoed en containervervoer ziet NEA een daling van de volumes met 18%. In termen van transportvolumes blijft het vervoer van landbouwproducten en levensmiddelenproducten min of meer stabiel. Het wegvervoer van bouwmaterialen heeft de afgelopen tijd nog voortgebouwd op de in gang gezette bouwproductie. De verwachting is dat de productie na de zomer verder wegzakt en ook in 2010 nog zal afnemen, met als gevolg ook een verdere volumedaling. De chemiesector is vroeg-cyclisch en dus merkte deze sector de economische neergang als een van de eerste. De verwachting is dat begin 2010 de volumes weer aantrekken. Het herstel van de stukgoed- en containermarkt laat langer op zich wachten. In 2010 is nog geen sprake van herstel voor het stukgoed- en containerwegvervoer.

 

Binnenvaart

De komende kwartalen laten een dalende trend zien in de ontwikkeling van het vervoerde volume in de binnenvaart. Een uitzondering is het vervoer van kolen naar Duitsland, de overslag hiervan in de Nederlandse havens is in het eerste kwartaal van 2009 gestegen. Dit leidt tot een toename in de afvoer van kolen via de binnenvaart uit Nederland. Stukgoed en containers maken momenteel een onstuimige krimp door. Voor 2009 wordt een daling van ruim 20% verwacht in vergelijking met 2008. In 2010 stabiliseert deze sector zich.

 

Spoorvervoer

Het spoorvervoer zal in 2009 een volumedaling van 10% laten zien ten opzichte van 2008. De verwachting is dat ook in 2010 het volume nog verder zal afnemen. Het vervoer van producten die aan energie zijn gerelateerd (kolen en aardolie) kennen een licht stijgend verloop in 2009. De verwachting is dat deze markt in 2010 verder groeit. Het vervoer van metaalproducten laat daarentegen een sterke afname van het vervoersvolume zien. Deze ontwikkeling zal zich ook in 2010 nog voortzetten.

 

Bron: NEA.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.