Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Sterke impuls economie door Amerikaanse stimuleringsmaatregelen`

`Sterke impuls economie door Amerikaanse stimuleringsmaatregelen`
29 jun 2009 om 10:06

Christina Romer, de voorzitter van Obama’s raad van economische adviseurs, verwacht een sterke economische impuls van Obama’s pakket van stimuleringsmaatregelen. Daarnaast is Romer optimistischer geworden over de kans dat de Amerikaanse economie stabiliseert. Dat heeft Romer gezegd in een interview met de Financial Times. Romer waarschuwt echter dat het stimuleringsbeleid en het ruime monetaire beleid niet moeten worden stopgezet zodra de economie begint te herstellen. Volgens Romer moeten de Verengide Staten niet de fout maken die Japan begin jaren ’90 maakte. Japan schroefde toen het stimuleringsbeleid terug en verkrapte het monetaire beleid op het moment dat de economie begon te herstellen. Voor de rest van de jaren ’90 kampte Japan met een stagnerende economie, dat bekend staat als het ‘lost decade.’


Oppositie

De republikeinen hebben scherpe kritiek geuit op het stimuleringsbeleid van Obama. Volgens de Republikeinen heeft het beleid weinig effect gezien de werkloosheid, die tot 10 procent oploopt. Daarnaast zou het beleid alleen maar de inflatie aanwakkeren. De Republikeinen pleiten juist voor sterke bezuinigingen om de de economie te stimuleren. Echter, volgens Romer is de kans op inflatie “zeer klein.”

Romer is verbonden aan de MIT en de universiteit van Berkeley. Ze is gespecialiseerd in de Grote Depressie, en in het bijzonder de monetaire en financiële aspecten van de Grote Depressie.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.