Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs daalde in week 26 licht in waarde

Amsterdamse beurs daalde in week 26 licht in waarde
29 jun 2009 om 11:00

Maandag

De beurs van Amsterdam kende vorige week een slechte start. Zowel de AEX als de AMX verloor ruim 3 procent van zijn waarde. Vooral de financials en grondstofgerelateerde fondsen hadden het moeilijk. De Wereldbank liet weten dat het de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie voor 2010 naar beneden had bijgesteld. In plaats van een groei van 2,3 procent, rekent het instituut nu op 2,0 procent. Voor dit jaar moet rekening worden gehouden met een krimp van bijna 3 procent.

 

Dinsdag

Beleggers werden geconfronteerd met cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt . Hoewel er sprake was van een stijging, leidde dit niet tot enthousiasme onder beleggers. Uit een eerste raming bleek dat de Duitse inkoopmanagersindex PMI voor de industrie in juni is uitgekomen op 40,5 van 39,6 een maand eerder. De stijging was kleiner dan vooraf verwacht, analisten gingen uit van een toename tot 41,0.

 

Supermarktconcern Super de Boer boekte een hogere omzet met minder winkels waar Ahold juist liet weten dat het de schulden van het bedrijf wil verlagen door voor 690 miljoen dollar aan Guaranteed Senior Notes terug te kopen.

 

Woensdag

Na twee teleurstellende dagen was het sentiment woensdag eindelijk weer positief. Zowel de AEX als de AMX wonnen ruim 3 procent aan waarde nadat meevallende macrocijfers in Amerika bekend werden gemaakt. Nadat de beurs van Amsterdam gesloten was, doken de indices in Amerika echter naar beneden. De FED maakte een einde aan het positieve sentiment doordat het uiterst voorzichtig was in zijn vooruitzichten voor de economie . Beleggers verloren hierdoor hun vertrouwen.

 

Donderdag

Amsterdam reageerde op de verliezen woensdagavond in Amerika en ging in het rood van start. Vervolgens kwam het CBS met een lijst aan cijfers en die waren overwegend negatief. De Nederlandse economie was in het eerste kwartaal van 2009 met 4,5 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Het conjunctuurbeeld van de Nederlandse economie was in juni opnieuw verslechterd. De verliezen werden later op de dag alsnog beperkt doordat de beurzen in Amerika het goed deden.

 

Vrijdag

De AEX sloot de week af op 254,30 punten, enkele punten lager dan de 257,16 punten een week eerder. Vooral de financiele sector bleek het gesprek van de dag. ING blijkt moeite te hebben met het verstrekken van kredieten. Na de hulp van de Nederlandse Staat werd afgesproken dat de bank voor 25 miljard euro aan extra kredieten zou verstrekken, maar naar nu blijkt zal de bank zelfs minder kredieten verstrekken dan in voorgaande jaren. ING beroept zich op het feit dat nergens in de afspraken met de Nederlandse overheid is opgenomen dat de 25 miljard euro dit jaar al zouden moeten worden verstrekt.

 

Vandaag bleek ook al de terughoudendheid van andere Europese banken om geld uit te lenen. Europese banken hebben een derde van de tegen 1 procent rente verkregen steungelden van de Europese Centrale Bank (ECB) weer terug gesluisd naar de ECB in Frankfurt. De banken krijgen echter slechts een kwart procent rente bij de ECB, waardoor de banken bewust verlies leiden. Daarnaast staat de euribor op een historisch dieptepunt. De maandrente staat op slechts 0,783 procent.

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.