Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Slappe winst voor Damrak

Slappe winst voor Damrak
26 jun 2009 om 18:03

Beleggers in het Westen blijven in ongewis over de toestand van de wereldeconomie en de Amerikaanse economie. Daardoor schommelen beurzen binnen een bandbreedte zonder een duidelijke  opwaartse of neerwaartse trend. Het Damrak vormt hierop geen uitzondering. Er was geen richtinggevend nieuws van Nederlandse bedrijven, het Nederlandse macro-nieuws van de afgelopen week was weinig hoopgevend en er waren vandaag geen gangmakers op beursplein 5. Beleggers zijn met hun hoofd al in de nazomer, wanneer veel bedrijven kwartaalcijfers bekendmaken. Belangrijker is echter of dan daadwerkelijk het economisch herstel zal inzetten. De AEX opende vandaag met winst, maar zwakte in de loop van de dag steeds verder af. Uiteindelijk sloot de AEX met een nipte winst van 0,12 procent op 254,3 punten. De AMX won iets meer, en sloot 0,63 procent hoger op 359,69 punten.

Banken terughoudend in verstrekken kredieten; Euribor op historisch diepepunt

ING blijkt moeite te hebben met het verstrekken van kredieten. Na de hulp van de Nederlandse Staat werd afgesproken dat de bank voor 25 miljard euro aan extra kredieten zou verstrekken, maar naar nu blijkt zal de bank zelfs minder kredieten verstrekken dan in voorgaande jaren. ING beroept zich op het feit dat nergens in de afspraken met de Nederlandse overheid is opgenomen dat de 25 miljard euro dit jaar al zouden moeten worden verstrekt. Vandaag bleek ook al de terughoudendheid van andere Europese banken om geld uit te lenen. Europese banken hebben een derde van de tegen 1 procent rente verkregen steungelden van de Europese Centrale Bank (ECB) weer terug gesluisd naar de ECB in Frankfurt. De banken krijgen echter slechts een kwart procent rente bij de ECB, waardoor de banken bewust verlies leiden. Daarnaast staat de euribor op een historisch dieptepunt. De maandrente staat op slechts 0,783 procent.

Fortis Holding moet Fortis Capital Company betalen

De Voorzieningenrechter in Amsterdam heeft gisteren besloten dat Fortis Holding 362 miljoen euro moet betalen aan Fortis Capital Company (FCC) voor de aflossing van Klasse A1 preferente aandelen. FCC, een onderdeel van Fortis Bank Nederland, kondigde op 31 maart aan dat het niet zou overgaan tot de aflossing van de preferente aandelen, omdat het van mening was dat het de financiële verantwoordelijkheid van Fortis Holding is. De betaling van Fortis Holding aan FCC zal op 29 juni plaatsvinden.

Bedrijven kunnen mogelijk debiteurenrisico onder brengen bij de overheid

Als gevolg van de onzekerheid in de markt heeft de Nederlandse overheid besloten dat het voor maximaal 1,5 miljard euro aan orders van Nederlandse bedrijven zal verzekeren tegen wanbetaling. Er dient nog wel toestemming te worden verleend voor de regeling die tot het einde van dit jaar zal gelden. De Nederlandse overheid zou hiermee een risico nemen van zo’n 40 miljoen euro. Dankzij de kredietcrisis is het verzekeren van orders tegen wanbetaling fors duurder geworden.


Dramatische daling goederenvervoer Nederland

Transportonderzoeks- en adviesbureau NEA verwacht voor 2009 en 2010 een ‘dramatische volumedaling in het goederenvervoer’. In 2009 zal het volume 10 procent dalen ten opzichte van 2008. In 2010 verwacht het onderzoeksbureau nog eens een daling van 1 procent ten opzichte van 2009.

Amerika nieuws

Het gezinsinkomen in de VS is in mei 1,4 procent gestegen ten opzichte van april. Dit is beter dan verwacht, analisten hadden gerekend op een stijging van het gezinsinkomen met 0,2 procent. De stijging is te danken aan een eenmalige meevaller die wordt veroorzaakt door het stimuleringsprogramma van de overheid. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is van 68,7 punten in mei gestegen naar 70,8 punten in juni. Analisten hadden een stijging naar 69 punten verwacht. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan en persbureau Reuters.

De index van de economische verwachtingen van Amerikaanse consumenten is echter gedaald van 69,4 in mei naar 69,2 in juni. Ook verwachten consumenten dat de inflatie het komend jaar zal gaan aantrekken. De inflatieverwachting steeg van 2,8 naar 3,1 procent. Echter, consumenten zijn positiever geworden over de huidige economische omstandigheden. De index hiervan nam met 5,8 punten toe naar 73,2 punten in juni.

Stijgers en Dalers

Echte gEchte gangmakers ontbraken vandaag op het Damrak angmakers waren er vandaag niet op het Damrak. Belangrijkste stijger vandaag was TomTom met 3,59 procent. Logica van 3,37 procent. OCE won 2,42 procent en Corio 2,36 procent.

Qurius, dat een emissie bekend maakte, verloor 7,50 procent. Automatiseerder Ordina verloor 2,61 procent. Op de derde plaats staat Eurocommerical met een daling van 2,35 procent. Kardan verloor 2,03 procent, op de voet gevolgd door USG People met 2 procent.

Wall Street

Rond de klok van 6 staat de Dow op een verlies van 0,66 procent. De Nasdag verliest 0,05 procent. De S&P 500 staat 0,53 procent onder de slotkoers van gisteren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.