Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bijstorting geen optie voor Hanzevast

Bijstorting geen optie voor Hanzevast
26 jun 2009 om 15:06

Hanzevast capital meldde afgelopen woensdag dat het zijn cv’s en maatschappen een beperkte onderlinge waarborg regeling wil laten overeenkomen om het risicoprofiel van de cv’s te verlagen en het rendement te vergroten. Op deze manier realiseert de vastgoedbelegger een stabieler beleggingsproduct. Financieel directeur Niek Broeijer verwacht dat banken deze maatregelen gaan belonen door eerder en op betere voorwaarden financieringen te verstrekken die de rendementen van alle fondsen zal verbeteren. ABM Financial News stelde naar aanleiding van dit bericht een aantal vragen aan de heer Norbert Koopen, Marketing Manager van Hanzevast capital.

Geen fondsen in nood

In een artikel in de papieren versie van het Financieele Dagblad (FD) van donderdag 25 juni, waar die nieuwe aanpak van Hanzevast werd gemeld, sprak de krant over een leegstand van circa 10 procent bij Hanzevast Capital. Op de vraag aan de heer Koopen of deze leegstand grosso modo evenwichtig verdeeld is over de diverse fondsen antwoordde hij: “In sommige fondsen is er geen leegstand, in andere fondsen meer”. Hij voegde daaraan toe dat er momenteel geen fondsen in nood verkeren. De economische teruggang heeft volgens Koopen een negatieve invloed op het aantal nieuw te plaatsen fondsen in de markt. Echter, “in elke markt bevinden zich kansen, zo is de Duitse onroerend goed markt een aantrekkelijke optie”, aldus de Marketing Manager.

Uitgangspunt nieuwe aanpak vastgoed-cv’s

Het uitgangspunt van de nieuwe aanpak van de vastgoed-cv’s is volgens Koopen dat elke cv in de toekomst te maken kan krijgen met leegstand. Echter, “door de betere financieringsvoorwaarden gaat het gemiddeld rendement van de totale portefeuille omhoog en het risicoprofiel naar beneden”. Hierdoor heeft elk fonds volgens de Marketing Manager voordeel van de nieuwe constructie, ook de zeer goed lopende fondsen. Naast de voordelen van risicospreiding en financiering ontstaat er volgens Koopen door de huurstabilisator ook een betere onderhandelingspositie richting potentiële huurders aangezien het fonds bij leegstand inkomsten behoudt en daarmee de tijd heeft om de beste huurder voor het pand te vinden.

Geen bijstorting bij Hanzevast

Onlangs bleek uit een artikel van De Volkskrant dat drie van de vier grootste Nederlandse aanbieders van scheepvaart cv’s hun financiering niet rond krijgen. Zij hebben daarom aan bestaande aandeelhouders gevraagd kapitaal bij te storten. Koopen benadrukte dat hiervan geen sprake is bij Hanzevast en dat het concern daar ook niet concreet mee bezig is. Of bijstorting een goede optie is voor de concurrentie om hun cv’s te beschermen kon hij geen antwoord geven, daar Hanzevast deze mogelijkheid niet heeft hoeven te inventariseren: “Onze cv’s zijn dermate conservatief en robuust gestructureerd dat wij geen onderzoek hebben gedaan naar voor- en nadelen van bijstorting. Dat laten we graag aan de andere aanbieders over”.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.