Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Slechte macrocijfers zetten Damrak in het rood

Slechte macrocijfers zetten Damrak in het rood
25 jun 2009 om 17:48

Tegenvallende Europese en Amerikaanse macrocijfers zorgden vandaag voor verliezen op de Amsterdamse beurs. De Europese industriële orders zijn in april gedaald en de Amerikaanse eerste steunaanvragen zijn onverwacht gestegen. De Amerikaanse beurzen openden met verlies, maar vonden al vrij snel de weg omhoog. De Nederlandse beurzen konden hiervan profiteren. De AEX sloot uiteindelijk met een verlies van 0,2 procent op 254,12 punten, de AMX wist zelfs met een winst van 0,26 procent te sluiten op 357,44 punten.

‘Schuitema en Super de Boer moeten fuseren’

Volgens adviesbureau Roland Berger zouden Schuitema en Super de Boer er goed aan doen te fuseren . De kosten van de integratie zouden significant lager zijn dan de te behalen synergievoordelen. Vooral in huidige tijden waarin prijsstunten het devies lijkt, biedt schaalgrootte grote voordelen.

Tweede Kamer kritisch op DNB

De Tweede Kamer heeft harde kritiek geuit op de rol van De Nederlandsche Bank (DNB) in de kwestie Icesave. De PvdA en de SP dringen aan op een visitatiecommissie die onderzoekt hoe DNB precies heeft gehandeld. Icesave is er in geslaagd om binnen afzienbare tijd maar liefst 1,5 miljard euro aan spaargeld uit de Nederlandse markt te trekken waarna de bank failliet ging.

Macrocijfers

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2009 met 4,5 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het statistiekbureau kwam vandaag met nog veel meer macrocijfers:

In de eurozone zijn in april 1 procent minder industriële orders geplaatst dan in maart, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. In de gehele EU zijn de industriële orders 0,5 procent afgenomen.

Qurius won vandaag fors door een nieuwe opdracht. Stijgers en dalers

Grootste stijger vandaag was Qurius (+5,98 procent), dat een nieuwe order heeft binnengehaald . Ook Arcadis (+4,74 procent), dat een opdracht binnenhaalde en een overname bekendmaakte , deed het vandaag goed. Verder hoorden Heijmans (+3,68 procent), VastNed Retail (+3,25 procent) en Heineken (+3,07 procent) bij de stijgers.

SNS Reaal was met 3,14 procent de grootste daler. Daarnaast behoorden Océ (-2,92 procent), Corio (-2,04 procent), BinckBank (-1,70 procent) en Vopak (1,57 procent) tot de verliezers. 

Bernanke verdedigt Fed inzake overname Merrill Lynch

Ben Bernanke, president van de Fed, heeft verklaard dat de Fed bij de overname van Merrill Lynch door Bank of America ‘uiterst integer’ heeft gehandeld . De Fed wordt ervan beschuldigd dat het andere overheidsinstellingen buiten de onderhandelingen heeft gelaten. Daarnaast zou de Fed CEO Ken Lewis van Bank of America hebben overgehaald de overname te laten doorgaan, ondanks de grote verliezen die bij Merrill Lynch werden geleden.

Twee divisies AIG gaan de beurs op

Amercian International Group (AIG) zal spoedig twee van zijn divisies naar de beurs brengen , het betreft American International Assurance (AIA) en American Life Insurance (ALICO). Door de bedrijven voor de beursgang in een andere constructie om te zetten zal 25 miljard van de verstrekte 40 miljard dollar aan staatssteun worden teruggestort.

Standen op Wall Street

De Fed maakte gisteren bekend dat het verwacht dat het dieptepunt van de recessie nog moet komen . Dit zorgde voor verlies op de Dow Jones. Vandaag gingen de koersen bij opening opnieuw omlaag doordat voorbeurs enkele macrocijfers werden gepubliceerd. Hoewel de krimp van de Amerikaanse economie licht lager uitviel dan eerder geschat zijn de eerste steunaanvragen onverwacht gestegen .

Na de lagere opening vonden de Amerikaanse beurzen toch vrij snel de weg omhoog. Rond de klok van half 6 staat de Dow Jones met een winst van 1,08 procent op 8.389 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.