Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Macrocijfers drukken sentiment Wall Street

Macrocijfers drukken sentiment Wall Street
25 jun 2009 om 14:54

De Amerikaanse beurzen lijken vandaag lager hoger te openen. De futures van zowel de Dow Jones (- 0,42 procent) als de Nasdaq (- 0,37 procent) noteren een verlies. Lange tijd leek het erop dat Wall Street hoger zou openen, echter na de publicatie van diverse Amerikaanse macrocijfers zochten de futures het rood op. De krimp van de Amerikaanse economie werd positief bijgesteld.  Echter, het aantal eerste steunaanvragen steeg onverwacht, analisten rekenden op aan afname.

Fed denkt dat het dieptepunt van de recessie nog niet bereikt is

Het tempo van de contractie van de Amerikaanse economie neemt af , maar het dieptepunt van de recessie is nog steeds niet bereikt. De Amerikaanse economie zal daardoor voorlopig kwetsbaar blijven. Dat maakte de Federal Open Market Committee (FOMC) gisteren bekend. Daarmee slaat de Fed een veel voorzichtigere toon aan dan de OESO, die gisteren de economische vooruitzichten voor de Verenigde Staten naar boven bijstelde. Desondanks zal de Fed het openmarktbeleid niet verruimen.


AIG brengt twee van zijn divisies naar de beurs


Amercian International Group (AIG)
zal spoedig twee van zijn divisies naar de beurs brengen, het betreft American International Assurance (AIA) en American Life Insurance (ALICO). Alvorens naar de beurs te gaan zullen beide bedrijven in een zogenoemde special purpose vehicle (SPV) worden omgezet. AIG zal de gewone aandelen in deze SPV´s houden en de FED krijgt preferente aandelen, voor AIA een bedrag van 16 miljard dollar en voor ALICO 9 miljard dollar. Op deze wijze wordt 25 miljard van de verstrekte 40 miljard dollar aan staatssteun teruggestort.


Nike realiseert lagere winst


De Amerikaanse sportkledingfabrikant Nike
maakte gisteren na het sluiten van Wall Street zijn cijfers over het vierde kwartaal van 2009 en over het fiscale boekjaar 2009 bekend. Nike boekte over het vierde kwartaal een nettowinst van 341,4 miljoen dollar, een afname van 30 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst over het fiscale boekjaar 2009 daalde met 21 procent tot 1,5 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 3,03 dollar (3,81 dollar exclusief bijzondere posten)

Amerikaanse macrocijfers

De Amerikaanse economie is met 5,5 procent gekrompen in het eerste kwartaal van 2009. Dit cijfer is een lichte verbetering ten opzichte van de eerste schatting van het Amerikaanse ministerie van Handel. Vorige maand schatte het ministerie de krimp op 5,7 procent. Het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten (VS) is in de week eindigend op 20 met 15.000 toegenomen tot 627.000. De steunaanvragen stegen onverwacht, analisten rekenden vooraf op een afname van 3.000. De particuliere consumptie in de VS is over het eerste kwartaal van 2009 gestegen met 1,4 procent op jaarbasis. Het betreft het definitieve cijfer.

Agenda

Vanmiddag om 15.00 uur publiceert de RPX zijn onroerend goed index over april. Later op de dag, na de sluit van Wall Street komt Palm met zijn jaarcijfers over het fiscale boekjaar 2009 naar buiten.


Europa

De Europese beurzen noteren allen in het rood. De verliezen lopen uiteen van 1,1 tot 2,1 procent. De AEX noteert rond de klok van 15.00 uur op 249,68 punten, een daling van 1,94 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.