Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beatrix verliest zwaar op de beurs

Beatrix verliest zwaar op de beurs
25 jun 2009 om 17:08

Echt medelijden met koningin Beatrix hoeven we echter nog niet te hebben. Zij behoort nog steeds tot de rijkste vorsten ter wereld. Ze moet echter met haar resterende $ 200 miljoen ondermeer de Britse koningin Elizabeth met $ 450 miljoen en de Thaise koning Bhumibol met $ 30 miljard voor laten gaan. De kredietcrisis en ‘Bernie’ hebben echter niet alleen slachtoffers gemaakt onder de koningshuizen, maar troffen (in)direct een groot deel van de beleggers. En zij hebben meer reden tot klagen. De Dow Jones moest de afgelopen weken fors inleveren na de rally vanaf maart dit jaar. De bredere S&P500 slaagde er, evenals de Dow, niet in de top van januari te overschrijden. De uptrend is echter nog steeds intact, zodat er nog steeds hoop is op een nieuwe aanval op deze belangrijke horde. Zolang de bodems van mei het houden, blijft de kans hierop aanwezig. Mochten de indices toch door deze steun zakken, dan zijn de rapen gaar. Het patroon van hogere toppen en bodems is dan namelijk ten einde. Een grote uitglijder zou dan het gevolg kunnen zijn. De Nasdaq blijft nog steeds de sterkste van dit trio aangezien de afstand tot de mei-bodem nog behoorlijk is. De technologie-index bevindt zich bovendien nog ruim boven de top van januari en worstelt momenteel al met de top van november.

Nikkei test uitbraakniveau

De Nikkei noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. De dramatische koersontwikkeling die daarop volgde, resulteerde in een pijnlijk verlies van circa 80%. Hiermee wordt duidelijk geïllustreerd wat voor dramatisch resultaat een buy and hold-strategie kan opleveren. Ondanks het sterke herstel vanaf het dieptepunt in maart, is de lange termijn dalende trend nog lang niet omgebogen. De mondiale opleving van de aandelenindices is de afgelopen maanden echter niet aan Japan voorbijgegaan: de Japanse index verliet het brede consolidatiepatroon van de afgelopen maanden aan de bovenkant. Maar recent moest de Nikkei toch weer terrein prijsgeven. De Japanse index wist de 10.000-puntengrens niet uit te nemen en ketste af op de weerstandslijn die sinds 2007 in de grafiek zichtbaar is. Inmiddels komt het uitbraakniveau van het voormalige consolidatiepatroon weer in zicht. Zal de Nikkei hier weer onder duiken of doorstaat dit niveau de test?

Rente op zoek naar de bodem

In 2008 zette de rente de dalende trend, voornamelijk vanwege de kredietcrisis, opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in januari 2009 vormde (rond 3,5%), betekent een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De lange dalende trend is echter nog steeds intact. De combinatie van hogere bodems en lagere toppen, duidt op een driehoekspatroon. De Nederlandse 10-jarige rente is inmiddels afgeketst op de top van januari. Overheden drukken en masse geld bij, bedoeld voor reddingsacties en kapitaalinjecties ter stimulering van de economie. Deze exploderende geldhoeveelheid leidt tot geldontwaarding en dus tot hogere rentevoeten. De financiële huishouding van een land als Ierland is dermate zorgwekkend dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de rating van het land opnieuw verlaagde. Een lagere kredietwaardigheid betekent dat de Ierse overheid daardoor een hogere rente zal moeten betalen. In eigen land zouden de ongebreidelde uitgaven van onze minister van Financiën Wouter Bos eveneens rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de rentelasten van BV Nederland. Bovendien zou de situatie tevens kunnen verslechteren voor de reeds in problemen geraakte Nederlandse (zakelijke) vastgoedmarkt.

Eurostoxx50 test mei-bodem

De Eurostoxx50 zette vanaf maart een opmerkelijk sterk herstel in. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems begint echter aanzienlijke barsten te vertonen. De Eurostoxx50 heeft inmiddels de jacht op de top van januari gestaakt. Nu is het voor de index zaak om een nieuwe bodem te vinden en liefst boven het dieptepunt van mei. Een doorbraak van dit niveau zal het licht opnieuw op rood zetten. De CAC40 en de DAX wisten de januaritop ook niet uit te nemen en zakten vervolgens terug tot rond het niveau van de bodem van mei. Indien deze steun intact blijft, kan er een nieuwe aanval op de toppen van januari volgen. De Europese aandelen bevinden zich aan de rand van de afgrond. Hier groeien echter wel de mooiste bloemen. Zou Beatrix weer durven in te stappen? Of is zij sinds maart alweer aan het kopen?

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.