Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Inkoopmanagersindex Nederland klimt opnieuw

Inkoopmanagersindex Nederland klimt opnieuw
2 jun 2009 om 08:09

De inkoopmanagersindex (PMI) volgens voor de Nederlandse productiesector is in mei uitgekomen op 41,2 tegen een stand van 38,8 in april, zo blijkt uit cijfers van Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI). Volgens NEVI duidt het cijfer, ondanks de toename, nog steeds op een duidelijke krimp van de sector. In maart stond de index nog op 35,9 punten.

De productieomvang nam in mei voor de achtste opeenvolgende maand in een fors tempo af, door beduidend lagere aantallen ontvangen nieuwe orders. De krimp was echter minder groot dan in april. De afname van de binnenlandse vraag was enigszins groter dan die van de buitenlandse vraag, tegenovergesteld aan de situatie in april. De levertijden voor grondstoffen werden wederom beduidend korter.

Hoogleraar Inkoopmanagement aan TU Eindhoven Arjan van Weele geeft als commentaar op het cijfer: “Geven de beurzen een licht, weliswaar broos, herstel te zien, in de reële economie is daarvan nog geen sprake. (…) Vergeleken met de lagere waarden van voorgaande maanden vlakt de teruggang van de economische bedrijvigheid iets af maar daar is dan ook alles mee gezegd. Verkoopprijzen en inkoopprijzen dalen over de gehele linie, maar dat vertaalt zich nog niet in een stijgend ordervolume”.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.