Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vlakke beursweek gedomineerd door macrocijfers

Vlakke beursweek gedomineerd door macrocijfers
1 jun 2009 om 09:40

De AEX is de afgelopen week vrijwel onveranderd gesloten ten opzichte van de week ervoor. Vrijdag sloot de hoofdindex op 259,45 punten, een week eerder was de slotstand 260,14 punten. Maandag waren de beurzen van Londen en New York gesloten in verband met Memorial Day. De rest van de week werd de koers vooral bepaald door de vele macrocijfers die deze week bekend werden gemaakt.

General Motors

De Canadees-Oostenrijkse fabrikant van auto-onderdelen Magna International heeft een akkoord bereikt met General Motors (GM) voor de overname van GM Europe , eigenaar van Opel. De Italiaanse autofabrikant Fiat had zich teruggetrokken uit de onderhandelingen.

Ook heeft de autofabrikant alsnog een akkoord gesloten met een aantal obligatiehouders om het bedrijf van de schuld van 27 miljard dollar te verlossen. Momenteel heeft 20 procent van de aandeelhouders zijn stukken geruild, de schuldconversie gaat door tot tenminste 90 procent van de openstaande schuld is weggewerkt.

Maandag is de deadline voor het reorganisatieplan van GM. Het bedrijf gaat fabrieken sluiten en banen schrappen. De Amerikaanse overheid wordt voor het grootste deel eigenaar van het bedrijf. De verwachting is dat GM uitstel van betaling aanvraagt.

Kwartaalcijfers

Ahold heeft in het eerste kwartaal een omzetstijging geboekt van 15,2 procent. Bouwbedrijf BAM zag haar omzet juist dalen als gevolg van wisselkoerseffecten. ABN Amro boekte een verlies na belastingen van 886 miljoen euro.

Reorganisatieplannen Shell

Shell kondigde deze week een reorganisatie aan. De nieuwe CEO Peter Voser wil enerzijds de kosten verlagen en anderzijds de focus verleggen op het starten van nieuwe projecten en ontwikkeling van innovatieve technologieën. Een aantal aandeelhouders van het olieconcern heeft het vertrek van Peter Job , commissaris voor beloningsbeleid, geëist. De directe aanleiding voor de aandeelhouders om het vertrek te eisen, was het voorstel van Job om de prestatiebonussen alsnog aan de top van Shell uit te betalen.

Splitsing Essent

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven heeft haar goedkeuring gegeven aan het splitsingsplan van energiebedrijf Essent. Essent zal nu worden opgesplitst in een productie- en leveringsbedrijf en een netwerkbedrijf.

Leaseplan richt eigen spaarbank op

Leaseplan heeft besloten om een eigen spaarbank op te richten in navolging van Volkswagen en BMW. Leaseplan heeft het spaargeld van de consument hard nodig nu institutionele beleggers de hand op de knip houden.

Bank of America

Bank of America heeft al 26 miljard van de 34 miljard dollar aan kapitaalbehoefte binnen. De kapitaalbehoefte van 34 miljard dollar bleek uit de stresstest die de Amerikaanse overheid enige tijd geleden uitvoerde.

Sloopregeling

Vanaf vrijdag is in Nederland de sloopregeling van kracht. Autobezitters kunnen hun oude auto inruilen voor een nieuwer exemplaar en ontvangen 750 tot 1.750 euro aan slooppremie. De regeling heeft tot doel de ingezakte autoverkopen te stimuleren en tevens zorgen dat het milieu minder zwaar belast wordt.

Economische recessie

Het Nederlandse conjunctuurbeeld is in mei verder verslechterd, zo blijkt uit de conjunctuurklok van het CBS. De verslechterde conjunctuur komt vooral door de zeer sterke afname van de economische groei.

Minister van Financiën Wouter Bos heeft zijn verwachtingen voor de economische neergang bijgesteld naar 5,2 procent. Hij laat echter ruimte voor een nog verdere daling, omdat de krimp in het eerste kwartaal ook groter was dan het Centraal PlanBureau had voorspeld. In Duitsland is de economie in het eerste kwartaal 3,8 procent gekrompen. De Amerikaanse economie kromp 5,7 procent.

Producenten- en consumentenvertrouwen

Het Nederlandse producentenvertrouwen in mei is nagenoeg onveranderd gebleven. Het vertrouwen van ondernemers in de zakelijke dienstverlening is licht toegenomen. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van april. In de VS is het consumentenvertrouwen wel sterk gestegen.

Huizenmarkt

De huizenprijzen in de VS zijn in maart 1,1 procent gedaald op maandbasis, op jaarbasis daalden de prijzen  7,3 procent. Wel zijn er in april op jaarbasis 2,9 procent meer bestaande woningen en 0,3 procent meer nieuwe woningen verkocht dan in maart.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.