Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Toekomst GM steeds ongewisser

Toekomst GM steeds ongewisser
29 mei 2009 om 12:45

De Italiaanse autofabrikant Fiat heeft besloten vandaag niet deel te nemen aan de bespreking over de noodfinanciering voor Opel dat is georganiseerd door de Duitse overheid. Fiat zegt te weinig inzicht te krijgen in de financiële kerncijfers van de Duitse autofabrikant. De andere overnamekandidaat, de Oostenrijks-Canadese producent van auto-onderdelen Magna, is wel de bespreking ingegaan, maar zou volgens de krant de Bild op het punt staan het gesprek af te breken. De Duitse krant meldt dat General Motors (GM) met steeds aanvullende eisen komt, waar Magna niet aan wil voldoen.

Reden terugtrekking Fiat uit besprekingen

CEO Sergio Marchionne noemt de besprekingen met GM en de Duitse overheid “een gecompliceerd en oneerlijk proces”. Volgens Marchionne hebben GM en de Duitse overheid tijdens de laatste besprekingen van afgelopen dinsdag en woensdag  voorwaarden gesteld die hem “perplex” hebben laten staan. De Italiaanse topman zegt dat hij tot op heden nog niet de tijd heeft gehad om de financiële kerngegevens van Opel te kunnen inzien, waardoor hij geen goed beeld heeft kunnen vormen van de huidige financiële en positionele situatie van het Duitse dochterbedrijf van GM. Door het gebrek aan informatie vindt Marchionne het “een onnodig en onrechtvaardig risico” om aan de eisen van de twee partijen te voldoen en wil daarom onder meer (nog) geen financiële steun geven aan Opel.

Magna dreigt gesprekken af te breken

Vertegenwoordigers van Magna, GM en de Amerikaanse regering zijn vandaag al geruime tijd aan het onderhandelen over een overname van Opel en het vervolgtraject na de overname. Volgens de Bild komt GM steeds met nieuwe eisen en is Frank Stronach, de topman van Magna, klaar met deze nieuwe voorwaarden.

Fiat heeft nog steeds interesse in Opel

Fiat benadrukte, ondanks dat het niet deel wilde nemen aan de bespreking van vandaag, dat het nog steeds geïnteresseerd is in een fusie met Opel. Het Italiaanse bedrijf ziet in Opel de ideale kandidaat om samen de tweede grootste Europese autofabrikant te worden. Het voorgestelde plan van Fiat zal volgens de autoproducent de maatschappelijke kosten van het intergratieproces beperken, terwijl het tegelijkertijd significante synergievoordelen zal opleveren doordat onder meer productieplaatsen worden gedeeld.


Toekomst GM ongewis

Wanneer beide partijen besluiten af te zien van de overname van Opel lijkt de toekomst van GM in gevaar. Aanstaande maandag (1 juni) moet de Amerikaanse autofabrikant zijn plan aan de Amerikaanse overheid presteren waaruit blijkt dat het concern in de toekomst nog winstgevend kan zijn. De afstoting van de Europese dochtertakken Opel en Saab was een essentieel punt in de reorganisatieplannen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.