Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bos onderzoekt zorgplicht financiele instellingen

Bos onderzoekt zorgplicht financiele instellingen
29 mei 2009 om 11:04

Minister van Financiën Wouter Bos heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij een onderzoek wil starten naar de zorgplicht voor de financiële sector. De zorgplicht is bij wet in Nederland bepaald en houdt in dat financials risico’s van beleggingen moeten beoordelen om vervolgens hun klanten te wijzen op de ‘gevaren’ van de investering. Bos wil door het onderzoek duidelijkheid krijgen of financiële instellingen die de dupe zijn geworden van de fraudepraktijken van Bernard Madoff zich aan deze regels hebben gehouden. De minister zei dat hij de regels eventueel zal gaan verscherpen mocht uit het onderzoek blijken dat dat nodig is.

Madoff dupeert Nederlandse beleggers voor ruim 1,9 miljard euro

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank blijkt dat Nederlandse financials en particulieren voor ruim 1,9 miljard euro door Madoff gedupeerd zijn. Fortis spande de kroon met een verlies op beleggingen van 922 miljoen euro. Particulieren werden gezamenlijk voor 200 miljoen euro getroffen, doordat ze via banken, vermogensbeheerders en adviseurs in Madoff-fondsen hadden belegd. 

Fraudepraktijken Madoff

Bernard Madoff, voormalig voorzitter van de Nasdaq, heeft mensen en bedrijven opgelicht met een ponzischema . Dit is een manier om beleggers te trekken met extreem hoge rendementen, waarbij uitbetalingen worden gefinancierd met het ingelegde geld van nieuwe beleggers. Met een vermoedelijk bedrag van 50 miljard dollar is dit één van de grootste fraudezaken die ooit heeft plaatsgevonden. Madoff heeft de fraude inmiddels bekend.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.