Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs opent hoger na hogere slotstanden VS

Amsterdamse beurs opent hoger na hogere slotstanden VS
29 mei 2009 om 08:21

De AEX zal vandaag 1 tot 2 procent hoger van start gaan. Gisteren werden er op Wall Street forse winsten geboekt nadat enkele meevallende macrocijfers werden gepubliceerd. Voor vandaag staan er ook weer veel macrocijfers op de agenda, dit keer uit eigen land en uit de rest van Europa. 

BP sluit grondstofdeal met Shell

BP heeft een akkoord bereikt met branchegenoot Shell over de verkoop van petroleum aan Shell . Na verwerking door Shell zal BP het dan terugkopen als liquified natural gas. De petroleum wordt verwerkt in het Gorgon LNG-project in Australië.

Holland Colours boekt verlies

Holland Colours presenteerde donderdag nabeurs de cijfers over het gebroken boekjaar 2008/09. De omzet nam met 11 procent af tot 53,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat, inclusief reorganisatiekosten, kwam uit op 0,6 miljoen euro negatief. In het vorig boekjaar werd er nog een winst geboekt van 3 miljoen euro.

Duitse detailhandelsverkopen onverwacht gestegen

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in april onverwacht met 0,5 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor.  Analisten hadden gerekend op een daling van 0,1 procent op maandbasis. Ten opzichte van april 2008 zijn de verkopen met 0,8 procent gedaald.

Amerika

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner, bekend van ondermeer nieuwszender CNN en de filmstudio Warner Brothers, heeft besloten om internetdochter AOL af te stoten . AOL is verlieslatend waardoor voor eind 2009 afscheid wordt genomen van het bedrijf. In 2001 betaalde Time Warner 124 miljard dollar voor de inlijving van het internetbedrijf.

General Motors heeft alsnog een akkoord gesloten met een aantal obligatiehouders om het bedrijf van de schuld van 27 miljard dollar te verlossen. Aanvankelijk weigerden de schuldeisers mee te werken. Momenteel heeft 20 procent zijn stukken geruild, de schuldconversie gaat door tot tenminste 90 procent van de openstaande schuld is weggewerkt.

De beurzen op Wall Street zijn met winst gesloten. Amerikaanse handelaren kregen beter dan verwachte macrocijfers gepresenteerd. Het aantal wekelijkse steunaanvragen liep terug, de verkoop van nieuwe woningen steeg licht en de vraag naar duurzame goederen steeg significant. De Dow Jones-index sloot 1,3 procent hoger op 8.404 punten. De S&P 500 steeg met 1,5 procent in waarde en de Nasdaq maakte met een winst van 1,2 procent de minste stijging door.

Azië

Ook in Azië is winst geboekt op de beurzen. De Nikkei-index is 0,55 procent hoger gesloten op 9.503 punten. De Hang-Seng staat in de middaghandel met een winst van 0,46 procent op 17.967 punten.  

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.