Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Borsato of bitterballen?

Borsato of bitterballen?
28 mei 2009 om 17:37

Met of zonder Borsato: in het bedrijfsleven houdt men de moed erin. Hoop op betere tijden lijkt ook het beleggerssentiment te domineren. De recente rally op de aandelenbeurzen heeft aan enthousiasme ingeboet, maar een scherpe correctie bleef tot dusver uit. Kijkend naar Wall Street: vanaf de low van maart hebben de Dow Jones, de S&P500 en de Nasdaq een sterk stijgende korte termijn trend ingezet. De Dow en de S&P500 wisten de dalende trendkanalen vanaf oktober te verlaten. Hiermee heeft het sombere beeld ten aanzien van de middellange termijn plaatsgemaakt voor een meer neutraal plaatje. De Nasdaq bevindt zich zelfs weer rond de hoogste stand van dit jaar. Hoewel deze drie indices recent één voor één uit oplopende wigpatronen tuimelden, vormden de neerwaartse uitbraken niet het startsein voor een massale verkoopgolf. De indices blijven goed liggen, zodat we nog altijd gematigd optimistisch mogen zijn ten aanzien van de korte termijn.

Rente consolideert in driehoekspatroon

Vanwege de huishoudende kredietcrisis liepen beleggers met een grote boog om aandelen en vluchtten zij massaal in staatsobligaties. In 2008 zette de rente dan ook weer de dalende trend in, vanaf een niveau rond 4,85%. De heersende inflatieangst sloeg het afgelopen jaar om in angst voor deflatie. Zowel in Amerika als in Europa zijn de consumenten- en producentenprijzen de afgelopen maanden hard gedaald. De cijfers over maart wezen uit dat de VS voor het eerst sinds 1955 op jaarbasis te maken hadden met deflatie. De bodem die de rente in januari 2009 vormde (rond 3,5%), betekent een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. Aan de andere kant: de meerjarige dalende trend is volledig intact. De combinatie van een hogere bodem en lagere toppen, duidt erop dat de rente zich in een driehoekspatroon bevindt. In de afgelopen maanden bewoog de rente veelal zijwaarts. In de afgelopen weken is de rente weer opgeveerd uit angst voor oplopende inflatie, vanwege de geldpersen die wereldwijd op de hoogste toeren draaien. De rente lijkt daarmee op weg naar de bovenzijde van de consolidatiedriehoek.

Nikkei worstelt met weerstand

De Nikkei noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. De dramatische koersontwikkeling die daarop volgde, resulteerde in een pijnlijk verlies van circa 80%. Hiermee wordt duidelijk geïllustreerd wat voor negatief resultaat een buy and hold-strategie kan opleveren. Ondanks het sterke herstel vanaf het dieptepunt in maart, blijft de lange termijn dalende trend onverminderd intact. Toch is de recente mondiale opleving van de aandelenindices zelfs niet aan Japan voorbijgegaan. De Nikkei wist eveneens de weg naar boven opnieuw in te slaan. Het zou een teken van kracht zijn als de index er in slaagt de top van begin dit jaar definitief uit te nemen. De top van november 2008 bleek vooralsnog een brug te ver voor de Japanse index. De index doet evenwel zijn uiterste best om deze barrière te slechten. Bij een opwaartse doorbraak van deze horizontale weerstand gloort er eindelijk hoop voor het land van de rijzende zon. Het afketsen ervan zou opnieuw een neerwaartse impuls kunnen geven aan de Nikkei.

DAX test 5000-puntengrens

Hoewel er van euforie geen sprake is, blijven de Europese beursindices, net als hun Amerikaanse tegenhangers, goed liggen. Waar een correctie niet verwonderlijk zou zijn na de enorme opleving vanaf begin maart -en gezien het feit dat de beurzen zich op lange termijn in downtrends bevinden- bleef een massale verkoopgolf tot dusver uit. De CAC40, de EuroStoxx50 en de DAX weten nog altijd hogere bodems te vormen. Met het vormen van hogere toppen hebben deze toonaangevende indices echter veel meer moeite. De CAC40 vormde onlangs een lagere top terwijl de EuroStoxx50 met een dubbele top genoegen moest nemen. De DAX heeft de 5000-puntengrens kortstondig doorbroken maar niet definitief uitgenomen. Op dit moment heeft de Duitse index nog steeds de handen vol aan deze belangrijke psychologische barrière. Resumé: de Europese beurzen hebben even een adempauze genomen, maar voor de korte termijn is er nog geen man overboord. Sterker nog: het is een pauze binnen de stijgende trend vanaf maart.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.