Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs toch op verlies

Amsterdamse beurs toch op verlies
28 mei 2009 om 17:59

De AEX is vandaag lager gesloten, het verlies bedroeg 1,25 procent op een stand van ruim 260 punten. Ook de AMX eindigde in de rode cijfers, bij de midkap bedroeg het verlies zelfs 2 procent. Na opening bewoog de Amsterdamse beurs zijwaarts tot de bekendmaking van enkele macrocijfers in Amerika en de opening van Wall Street. Voor de beurs van Amsterdam reden om even omhoog te schieten om daarna dubbel zo hard naar beneden te gaan. In het laatste uur van de handel werd het opgelopen verlies weer deels goedgemaakt.

 

Ahold groeit flink in Amerika, Tsjechie zorgenkindje

Ahold behaalde een omzet van 8,7 miljard euro over het eerste kwartaal , een stijging van 15,2 procent. In Europa was sprake van een groei van 9,7 procent en in Amerika zelfs van 19,2 procent. In Tsjechië staat de grootgrutter er minder rooskleurig voor, het bedrijf zal 20 miljoen euro besteden aan de herstructurering van de activiteiten in Tsjechie . In het eerste kwartaal was het land ook al goed voor een last van 12 miljoen euro.

 

BAM ziet vastgoeddivisie in rode cijfers

Bouwbedrijf BAM boekte een omzet 1,78 miljard euro (was 1,87 miljard). Een belangrijke oorzaak voor de terugloop is het effect van valutakoersverschillen geweest. Het resultaat voor belastingen daalde van 65,7 miljoen euro naar 9,6 miljoen. In de vastgoedsector was sprake van een verlies. De orderportefeuille bleef echter op niveau.

 

Stijgers en dalers

Eén van de grote winnaars van vandaag is Air France, aangezien transavia vandaag met meevallende cijfers naar buiten kwam. Het bedrijf staat op een winst van bijna 2,5 procent. Groter was de winst bij Arcelor Mittal, het fonds won 3,5 procent aan waarde. Tot slot sloot Vopak met een winst van ruim 2 procent. De uitbreiding naar de haven van Amsterdam was hier de oorzaak van.

 

De financials domineerde vandaag de lijst met dalers. ING ging met 5,6 procent onderuit en SNS Reaal 5 procent. BAM, dat duidelijk last had van de crisis in de vastgoedsector, verloor 5,5 procent.

 

Europese macrocijfers tonen een positief beeld

De consumptieve bestedingen in Nederland door huishoudens waren in maart 3,3 procent lager dan in maart 2008. Aan vrijwel alle goederen en diensten werd minder besteed. De Duitse werkloosheid is in mei met een toename van 1.000 werklozen veel minder sterk gestegen dan vooraf werd voorspeld. Analisten gingen vooraf uit van een stijging van 69.000. Het consumentenvertrouwen in de eurozone zou in mei naar verwachting uitkomen op -30, uiteindelijk werd dit -31, wat betekent dat er ten opzichte van de maand voorafgaand geen wijziging heeft plaatsgevonden.

 

Amerika ziet macrocijfers verbeteren

De wekelijkse eerste steunaanvrage n in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 23 mei uitgekomen op 623.000, een afname van 13.000 aanvragen ten opzichte van een week eerder. De verkoop van nieuwe woningen in Amerika is in april met 0,3 procent toegenomen tot 352.000 stuks. De verwachting voor april was een aantal van 356.000 stuks. In vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder zijn de verkopen nog altijd een derde lager.

 

GM bereikt overeenstemming inzake schuldconversie

General Motors maakte vandaag bekend dat er alsnog een akkoord is gesloten met een aantal obligatiehouders om het bedrijf van de schuld van 27 miljard dollar te verlossen. Momenteel heeft 20 procent zijn stukken geruild, de schuldconversie gaat door tot tenminste 90 procent van de openstaande schuld is weggewerkt. De obligatiehouders zullen op deze manier een belang van 15 procent in het bedrijf krijgen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.