Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse beurzen hoger op positieve macrocijfers

Amerikaanse beurzen hoger op positieve macrocijfers
28 mei 2009 om 15:03

Kijkend naar de futures van de Dow Jones (+ 0,47 procent) en de Nasdaq (+ 0,15 procent) zal Wall Street naar verwachting hoger van start gaan. Beleggers lijken vertrouwen te putten uit positieve Amerikaanse macrocijfers. Zo zijn de orders van duurzame goederen over april sterker gestegen dan waar vooraf op werd gerekend. Verder werden er minder eerste steunaanvragen gedaan dan vooraf werd verwacht. Vanmiddag wordt het cijfer over de verkopen van nieuwe woningen in de VS gepubliceerd.


Toekomst Opel vrijdag duidelijk

De Duitse regering
zal pas aanstaande vrijdag een besluit nemen over de toekomst van de Duitse autofabrikant Opel, zo maakte de Duitse minister van Economische Zaken Karl-Theodor zu Guttenberg vandaag bekend. In eerste instantie wilde de Duitse overheid eerder een beslissing nemen, maar doordat General Motors (GM), het moederconcern van Opel, een extra overbruggingskrediet voor Opel wil hebben van 300 miljoen euro heeft de regering het besluit uitgesteld. Minister van Financiën Peer Steinbrueck zei dat Fiat en Magna nog de enige overgebleven kandidaten zijn om Opel van GM over te nemen.

Heinz boekt recordresultaten

De Amerikaanse multinational Heinz , producent van onder meer ketchup, heeft over het fiscale boekjaar 2009 een recordwinst en recordomzet gerealiseerd. De nettowinst steeg met 9,2 procent vergeleken met een jaar eerder tot 923 miljoen dollar. De omzet bedroeg meer dan 10,1 miljard dollar. 

OPEC verlaagt productie niet

De Saudische minister van Olie, Ali al-Nuaimi, bevestigde vandaag dat de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, zijn olieproductie op hetzelfde niveau zal houden. Gisteren liet Al-Nuaimi al weten dat de olieproductie op gelijke hoogte zal blijven, vandaag werd echter pas de vergadering in Wenen afgesloten. Een vat olie doet op dit moment 63,41 dollar. In december 2008 stond de prijs nog op 32 dollar, in juli 2008 op liefst 147 dollar, een recordhoogte.

Macrocijfers

De wekelijkse eerste steunaanvragen in de VS is in de week eindigend op 23 mei uitgekomen op 623.000, een afname van 13.000 aanvragen ten opzichte van een week eerder. Het cijfer was beter dan vooraf verwacht, analisten gingen uit van een gemiddelde afname van 6.000. Ook het het aantal orders van duurzame goederen over april was beter dan vooraf voorspeld. De vraag steeg met 1,9 procent, waarbij vooral ruwe grondstoffen, machines en gemotoriseerde voertuigen populair waren. Sinds december was er niet meer zo’n hoge stijging gemeten.


Agenda

Om 16:00 uur worden in de VS de cijfers betreft de verkopen van nieuwe woningen over april gepubliceerd. Op hetzelfde tijdstip zullen ook de Amerikaanse wanbetalingen op hypotheken over het eerste kwartaal naar buiten worden gebracht. Vanavond rond tien uur zal Novell zijn halfjaarcijfers bekendmaken.


Europa

Het sentiment op de Europese beurzen zijn negatief. Alle indexen staan in het rood met verliezen die uiteenlopen van -0,9 procent tot -1,4 procent. De AEX ziet zijn waarde met 1,36 procent afnemen tot 260,60 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.