Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Lichte winst op Beursplein 5

Lichte winst op Beursplein 5
27 mei 2009 om 17:44

Het was vandaag een rustige dag op Beursplein 5. De AEX bewoog zich de gehele dag in een zijwaartse trend. De Amsterdamse hoofdindex opende hoger om vervolgens een licht dalende lijn in te zetten. Na de opening van Wall Street en de bekendmaking van de huizencijfers in de Verenigde Staten vond de AEX weer de weg omhoog en sloot uiteindelijk op een lichte winst van 0,29 procent op 264,20 punten. De AMX steeg met 0,23 procent tot 371,60 punten.


Shell kondigt reorganisatie aan

Peter Voser, de nieuwe CEO van Shell, kondigde vandaag de reorganisatie van het olieconcern aan waarover gisteren al werd gespeculeerd op de weblog van John Donovan. Voser wil enerzijds de kosten verlagen en anderzijds de focus verleggen op het starten van nieuwe projecten en ontwikkeling van innovatieve technologieën. Daarnaast zullen er zowel in de down- als de upstream-tak wijzigingen in de structuur plaatsvinden. De veranderingen zullen al per 1 juli van kracht worden, zo meldde Voser in zijn bericht.

Wouter Bos wil examen voor bankiers

Minister van Financiën Wouter Bos wil dat er een examen komt voor bankiers . Dat zei minister Bos gisteren in het tv-programma De Wereld Draait Door. Wie voor het examen slaagt, krijgt een “rijbewijs voor bankiers,” aldus de minister. Bos zal het examen wettelijk vast leggen als dat nodig blijkt te zijn. Het bankiersexamen is een aanbeveling van de commissie-Maas, die de banksector heeft onderzocht.

EC wil bijeenkomst voor Opel

De Europese Commissie roept op tot een bijeenkomst van alle EU-ministers van Economische Zaken. Onderwerp van gesprek zou de situatie bij Opel zijn. Opel maakt onderdeel uit van het noodlijdende General Motors en zal worden verkocht. Op dit moment hebben vier partijen interesse getoond in de Duitse autobouwer. Vanochtend ontving de Duitse regering nog een bod van het Chinese Bejing Automotive Industry Holding (BIAC). Eerder al toonden Fiat, Magna en RHJ International interesse.


Stijgers en dalers

Arcelor Mittal is de grootste stijger van vandaag Arcelor Mittal (+ 5,34 procent) is vandaag de grootste stijger op de AEX. De staalreus kondigde vandaag onder meer de uitgifte van twee nieuwe obligatieleningen aan en voorziet daarnaast een eerste herstel van het aantal opdrachten voor juni. Anders fondsen die het meeste wonnen op de Amsterdamse hoofdindex zijn Reed Elsevier (+ 3,35 procent) en Heineken (+ 2,74 procent). Op de AMX presteerde het aandeel ASM International met een toename van 3,59 procent het best

Het aandeel van financial ING sloot vandaag 2,35 procent lager en was daarmee de grootste daler op de AEX. Ook Akzo Nobel (- 2,06 procent), KPN (- 1,49 procent) en Unilever (- 1,35 procent) zagen hun koers in waarde afnemen. Op de midkap droeg CSM (- 1,49 procent) de rode lantaarn.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen presteren vandaag verdeeld. De Dow Jones (- 0,22 procent) lijdt een klein verlies, terwijl zowel de Nasdaq (+ 0,74 procent) als de S&P 500 (+ 0,23 procent) op een lichte winst staan.

Amerikaanse macrocijfers

De wekelijkse hypotheekaanvragen in de VS zijn in de week eindigend op 22 mei met 14,2 procent afgenomen tot een totaal van 786.000. Verder steeg het aantal verkochte bestaande woningen over april ten opzichte van maart op jaarbasis met 12 procent tot 4,68 miljoen. Daarnaast bleek dat de Amerikaanse huizenprijzen over maart met 1,1 procent gedaald zijn ten opzichte van februari. Vergeleken met maart vorig jaar krompen de prijzen met 7,3 procent.

Bank of America heeft al 26 miljard dollar opgehaald

Bank of America liet vandaag weten dat het ongeveer 26 miljard van de 34 miljard dollar, die het bankbedrijf moet ophalen aan kapitaal om de balans op orde te krijgen, binnen heeft. De kapitaalbehoefte van 34 miljard dollar bleek uit de stresstest die de Amerikaanse overheid enige tijd terug uitvoerde.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.