Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rustig begin van de week op Amsterdamse beurs

Rustig begin van de week op Amsterdamse beurs
25 mei 2009 om 08:25

De beurs van Amsterdam zal vandaag naar verwachting vlak tot licht hoger van start gaan. Het CBS maakt later vanochtend enkele macrocijfers bekend, maar verder zal het een rustige handelsdag worden. De beurzen van Londen en New York zijn vandaag gesloten in verband met Memorial Day.

Wouter Bos wil pensioenfondsen als aandeelhouder banken

Minister Wouter Bos heeft in het Tv-programma Buitenhof laten weten dat hij graag de Nederlandse pensioenfondsen als aandeelhouder in de Nederlandse bancaire sector zou zien optreden.  Pensioenfondsen zouden ideale aandeelhouders zijn omdat zij stabieler zijn dan de aandeelhouders van over de hele wereld die louter in bankaandelen zitten voor het rendement.

Philips biedt op Italiaanse koffiemachineproducent

Philips heeft een akkoord bereikt met de Italiaanse koffiemachineproducent Saeco. Het Nederlandse bedrijf is bereid om 200 miljoen euro te betalen voor Saeco. Naast de overname wil Philips ook 60 miljoen euro investeren om reorganisaties bij Saeco door te voeren.

IEA ziet investeringen in energieprojecten flink teruglopen

Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) zullen de investeringen in de olie- en gaswinning dit jaar met ongeveer 21 procent  teruglopen. Een groot aantal projecten is al afgeblazen en andere zijn voor langere tijd uitgesteld. Het IEA vreest voor een snel oplopende olieprijs wanneer de economie weer aantrekt en er nu niet voldoende wordt geïnvesteerd.
 

Leaseplan richt eigen spaarbank op

Leaseplan heeft besloten om een eigen spaarbank op te richten in navolging van Volkswagen en BMW. Leaseplan heeft het spaargeld van de consument hard nodig nu institutionele beleggers de hand op de knip houden. Zeker als de garanties van de overheid ophouden zal Leaseplan andere manieren van kapitaalvergaring moeten aanboren.

Amerika en Azie

De beurzen in Amerika zijn vandaag in verband met Memorial Day gesloten. Vrijdag was het in aanloop naar deze nationale feestdag ook al rustig op de beurs. De Dow Jones sloot 0,18 procent lager op 8.277 punten. Ook de S&P en de Nasdaq verloren licht.

Grote verliezer was General Motors. Het aandeel van de autofabrikant verloor maar liefst 25 procent door de angst dat de regering het bedrijf deze week failliet wil laten verklaren. De financiële tak van het bedrijf ontving vorige week nog 7,5 miljard dollar aan staatssteun en zal dit jaar de kosten met een miljard dollar verlagen .

De Japanse Nikkei index sloot 1,25 procent hoger op 9.347 punten. De Hang Seng staat in de middaghandel op een verlies van 0,64 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.