Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Consumentenvertrouwen Nederland stelt beleggers gerust

Consumentenvertrouwen Nederland stelt beleggers gerust
20 mei 2009 om 17:53

Het vertrouwen van de Nederlandse belegger werd vandaag gesteund door cijfers van het CBS waaruit bleek dat het consumentenvertrouwen in Nederland voor de tweede maand op rij is toegenomen. Daarnaast opende Wall Street hoger wat het sentiment op de Amsterdamse beurs deed toenemen. Vooral de fondsen Air France–KLM en Arcelor Mittal waren populair bij beleggers en behoorden tot de grootste stijgers. De AEX sloot op 266,30 punten, een stijging van 1,55 procent. De AMX won uiteindelijk 0,88 procent.


Air France-KLM

Air France-KLM was vandaag met verschillende zaken in het nieuws. Zo maakte de vliegtuigmaatschappij zijn jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2008/2009 bekend. Het concern was voor het eerst in zijn vijfjarige bestaan, met een negatief resultaat van 814 miljoen euro, verliesgevend. Over het vierde kwartaal bedroeg het verlies 505 miljoen euro. Ondanks de matige cijfers waren de resultaten van de vliegmaatschappij beter dan vooraf door analisten verwacht.


Air France-KLM
kondigde verder officieel de joint venture met Delta Airlines aan. Dat dit zou gebeuren, gonsde 13 mei al. Door de samenwerking wordt ongeveer een derde van alle trans-Atlantische vluchten door de partners gecontroleerd. De totale jaarlijkse inkomsten van het samenwerkingsverband worden geschat op 9,3 miljard euro.


Cijferrapportages

TIE Holding publiceerde vandaag zijn halfjaarcijfers over het boekjaar 2009. Het Nederlandse softwarebedrijf realiseerde in de periode tot 31 maart een nettowinst van 144.000 euro, tegen een nettoverlies van 2,13 miljoen euro over dezelfde periode een jaar eerder. TIE zag zag zijn omzet toenemen tot 5,61 miljoen euro van 4,58 miljoen euro. Imtech kwam vandaag met een trading update.

Eriks bereikt overeenstemming met SHV

Eriks en SHV Holdings maakten vanochtend voorbeurs gezamenlijk bekend dat zij voorwaardelijke overeenstemming hebben bereikt over een voorgenomen openbaar bod door SHV op alle uitstaande gewone aandelen in het kapitaal van ERIKS tegen een biedprijs in contanten van 48,00 euro per gewoon aandeel. De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van ERIKS steunen het bod unaniem en zijn van oordeel dat het bod in het belang is van ERIKS en haar aandeelhouders. Zij adviseren de aandeelhouders hun aandelen onder het bod aan te bieden wanneer dit wordt uitgebracht.

Extra staatssteun ABN Amro

Gerrit Zalm, topman van ABN Amro, zei vandaag dat de financial te weinig reserves heeft om te kunnen overleven en daarom extra staatssteun nodig heeft van de Nederlandse Staat. De Nederlandse Staat bezit alle aandelen van ABN Amro en Fortis Bank Nederland (deze banken fuseren tot ABN Amro). Minister van Financien Wouter Bos was niet blij met de uitlatingen van Zalm en zei dat de topman voorbarig was met zijn uitlatingen. Volgens Bos gaat de Tweede Kamer over het wel dan niet geven van extra steun en niet Zalm zelf.

Cijfers CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam vandaag met verschillende Nederlandse macrocijfers. Het statistiekbureau meldde onder meer dat het Nederlandse consumentenvertrouwen in mei , na april, opnieuw is toegenomen. Het vertrouwen steeg naar -23 van -28. Verder zei het CBS dat in de periode februari-april 2009 gemiddeld 360.000 personen werkloos waren en dat de prijzen van verkochte bestaande woningen in april 2009 met gemiddeld 2,2 procent is afgenomen ten opzichte van april 2008.

Stijgers en dalers

De smallcapfondsen Eriks (+ 16,70 procent), Kas Bank (+ 12,44 procent) en InnoConcepts (+ 11,90 procent) zijn vandaag de grootste stijgers op de Amsterdamse beurs. Het nieuws dat zogenoemde ‘over the counter’ transacties (OTC) in het vervolg via clearinghuizen moeten verlopen deed het aandeel Kas Bank goed, omdat de financial een specialist is in clearing en andere ondersteunenden diensten voor banken. Air France-KLM won 11,44 procent en was daarmee de grootste stijger op de AEX. Beleggers reageerden positief op de aanstaande joint-venture met Delta Airlines en de beter dan verwachte jaarcijfers.

Beleggers reageerden negatief op de slechte kwartaalcijfers van Van der Moolen . Het tradingbedrijf leed een verlies van 4,4 miljoen euro tegen een omzet van 16,5 miljoen euro. Dezelfde periode een jaar eerder noteerde het bedrijf nog in de zwarte cijfers. Het aandeel Van der Moolen verloor 5,91 procent. Dalers op de Amsterdamse hoofdgraadmeter zijn Reed Elsevier (- 1,34 procent) en Aegon (- 0,78 procent).

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren rond de klok van kwart voor zes allen in het zwart. De Dow Jones wint 0,47 procent op 8.514,43 punten. De Nasdaq en S&P 500 klimmen met respectievelijk 1,16 procent en 1,16 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.