Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Financials drukken Amsterdamse beurs

Financials drukken Amsterdamse beurs
13 mei 2009 om 17:58

De beurs van Amsterdam had vandaag een moeizame dag. De kwartaalcijfers van ING werden slecht ontvangen en met de cijfers van Aegon voor morgen op de agenda waren het vooral de financials die hard werden getroffen. Vanuit Amerika hoefden beleggers ook niet te rekenen op steun. Met name de ontwikkeling van de detailhandelsverkopen stelden teleur. De AEX sloot uiteindelijk 2,01 procent in de min op 250,19 punten. De AMX deed het met een verlies van 4,00 procent nog minder dan de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

ING

De Nederlandse financial ING kwam vandaag met zijn eerstekwartaalcijfers over 2008. De bank heeft in het eerste kwartaal van 2009 een onderliggend nettoverlies van 305 miljoen euro geleden. Desinvesteringen en buitengewone posten verlaagden het totale verlies nog eens tot 793 miljoen euro. Wholesale Banking , de zakenbankdivisie van ING, heeft over het eerste kwartaal van een onderliggende winst voor belastingen gerealiseerd van 506 miljoen euro, 11,2 procent lager dan over dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008 was het resultaat echter flink beter, toen realiseerde het concern nog een onderliggend verlies van 366 miljoen euro.

CEO Jan Homman van ING zei in een toelichting op de kwartaalcijfers dat ING bezig is met een grote kostenbesparende operatie dat uiteindelijk 1 miljard euro moet opleveren. Hommen zei onder meer dat van de geplande 7.000 ontslagen al 5.380 gerealiseerd zijn. Daarnaast maakte hij bekend dat ING een apart management board heeft ingesteld voor bankzaken en verzekeringen.

Overige kwartaalcijfers

Uit de kwartaalcijfers van AMG bleek dat het metaalbedrijf een nettoverlies van 15,5 miljoen euro heeft geleden over het eerste kwartaal van 2009 tegen een nettowinst van 22,5 miljoen euro over dezelfde periode een jaar eerder.

Supermarktconcern Schuitema kwam vandaag met een tradings-update over de eerste drie maanden van 2009. Het bedrijf achter C1000 realiseerde een omzet van 945 miljoen euro, een daling van 8,4 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, de omzet bedroeg toen nog 1,032 miljard euro. De detailhandelsomzet daalde van 1,27 miljoen naar 1,14 miljoen (-9,9 procent).

Aandeelhouders moeten opnieuw in gesprek met ASMI

De Ondernemingskamer heeft vandaag bepaald dat chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) en de activistische aandeelhouders Hermes en Fursa opnieuw met elkaar in gesprek moeten gaan over de positie van CEO Chuck del Prado. Het rechtsorgaan besliste dat beide partijen voor 5 juni hun standpunt kenbaar moeten maken aan de Ondernemingskamer, waarna op 3 juli  vervolgens een openbare rechtszitting gehouden zal worden.

Industriële productie eurozone opnieuw afgenomen

De industriële productie van de eurozone is over maart met 2,0 procent afgenomen ten opzichte van februari, dit blijkt uit cijfers van Eurostat. In februari daalde de productie op maandbasis nog met 2,5 procent.

Stijgers en dalers

Kwartaalcijfers ING niet goed ontvangen door beleggers AEX-fonds Unilever won deze handelsdag het meest  met een plus van 3,48 procent. Andere fondsen die zich onderscheidden op de Amsterdamse beurs, die gedomineerd werd door dalers, waren ProLogis (+3,45 procent) KPN (+ 3,13 procent), Smit Internationale (+ 2,12 procent) en Heineken (+ 2,01 procent). 

De aandelen van de op de AEX genoteerde financials Aegon (-14,20 procent) en ING (-10,26 procent) maakten vandaag een slechte dag door, zij behoorden vandaag tot de grootste dalers. Beleggers hadden ook weinig vertrouwen in het fonds AMG dat daardoor 13,07 procent aan waarde verloor. Zowel ING als AMG kwamen vandaag met matige eerstekwartaalcijfers.

Amerikaanse macrocijfers

In de Verenigde Staten (VS) werden vandaag diverse macrocijfers gepubliceerd. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte bekend dat de importprijzen in de VS over april met gemiddeld 1,6 procent zijn gestegen. De Amerikaanse bedrijfsvoorraden daalden over maart met 1,0 procent, zo meldde het Amerikaanse ministerie van Handel. Ditzelfde ministerie maakte tevens bekend dat de detailhandelsverkopen over april met 0,4 procent zijn afgenomen.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen staan vanavond rond de klok van 6 uur allen in het rood. De Dow Jones noteert 1,94 procent lager en staat op 8.304,64 punten. Zowel de S&P 500 en de Nasdaq staan een ruimte 2 procent in het rood.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.