Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winst AEX blijft beperkt door onzekerheid in VS

Winst AEX blijft beperkt door onzekerheid in VS
7 mei 2009 om 17:54

Na een hogere opening verdampte een deel van de winst op de AEX in de middag door verliezen in Amerika. Beleggers daar zijn in afwachting van de uitkomsten van de stresstest, die vanavond zal worden gepubliceerd. De AEX sloot met een winst van 0,55 procent op 256,69 punten. De Midkap sloot met een verlies van 0,46 procent op 361,17 punten.

Kwartaalcijfers

Levensmiddelenconcern Unilever heeft over het eerste kwartaal van 2009 een nettowinst van 803 miljoen euro of 0,26 euro per aandeel gerealiseerd. De winst lag 43 procent lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De autonome omzet van Unilever steeg met 4,8 procent, waarvan 6,8 procent bestond uit vorig jaar doorgevoerde prijsverhogingen.

De kwartaalcijfers van Fugro komen overeen met de verwachtingen. De omzet is met ruim 5 procent toegenomen ten opzichte van de eerste maanden in 2008. Bij een aantal activiteiten in de meer competitieve marktsegmenten is de druk op de prijzen toegenomen. Het effect van wisselingen in de valutakoersen was per saldo gering.

Arcadis heeft in het eerste kwartaal van 2009 het resultaat van vorig jaar weten vast te houden. De bedrijfsopbrengsten stegen met 5 procent tot 418 miljoen euro, mede onder invloed van een positief valuta-effect door de sterkere Amerikaanse dollar. Arcadis wilde door de onzekere economische situatie geen voorspellingen doen voor de rest van 2009.
 

Het aandeel Unilever steeg bijna 9 procent na bekendmaking van de kwartaalcijfers. Stijgers en dalers
 
De grootste stijger vandaag was Unilever, dat haar kwartaalcijfers bekendmaakte. De koers van Unilever steeg 8,76 procent. Ook Imtech (+4,86 procent), Corio (+4,86 procent), SBM Offshore (+4,81 procent) en Aalberts Industries (+3,52 procent) hoorden bij de grootste stijgers.

Hoewel Arcadis haar kwartaalwinst in stand wist te houden, daalde de koers van het aandeel 8,58 procent. De reden hiervoor is dat het bedrijf geen voorspellingen wilde doen voor de rest van het jaar. Ook Wavin (-6,15 procent), ASML (-5,89 procent), Fugro (-4,33 procent) en TNT (-4,15 procent) verloren.

Renteverlaging ECB

De Europese Centrale Bank
(ECB) heeft zijn rente zoals verwacht met een kwart procentpunt verlaagd tot 1,0 procent. Tijdens een toelichting maakte president Jean-Claude Trichet tevens bekend dat de ECB voor 60 miljard aan herverpakte hypotheken (covered bonds) wil opkopen om het Europese financiele systeem te herstellen.

Amerika

Wanneer Chrysler uit zijn gerechtelijke akkoord komt dan zal Fiat-baas Sergio Marchionne de nieuwe CEO van de noodlijdende Amerikaanse autobouwer worden. Fiat heeft een belang genomen in Chrysler en sindsdien wordt Marchionne genoemd als nieuwe CEO. Branchegenoot General Motors (GM) heeft over het eerste kwartaal van 2009 een verlies geleden van 9,78 dollar per aandeel tegen een verlies van 5,80 dollar per aandeel over dezelfde periode van 2008. Analisten op Wall Street verwachtten een fors groter verlies van 11,39 dollar per aandeel.

Het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten is in de week tot 2 mei onverwacht afgenomen met 34.000 tot 601.000. Economen gingen uit van een stijging van 4.000. De arbeidsproductiviteit is in de eerste drie maanden van 2009 is gestegen met 0,8 procent op jaarbasis.

Rond de klok van half 6 noteert de Dow Jones een verlies van 0,86 procent op 8.439 punten. Beleggers zijn in afwachting van de uitkomst van de stresstest voor banken die vanavond om 23.00 bekend wordt gemaakt.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.