Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

CBS: Conjunctuurbeeld in februari verder verslechterd

CBS: Conjunctuurbeeld in februari verder verslechterd
27 feb 2009 om 09:58

Het conjunctuurbeeld was eind februari een stuk slechter dan eind januari, zo blijkt uit een analyse van het CBS. Dit komt vooral doordat de economische groei omgeslagen is in economische krimp. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt diep in de fase van “laagconjunctuur”. Zes van de vijftien indicatoren in de Conjunctuurklok presteren nog wel boven hun langjarig gemiddelde.

 

In de loop van februari is van alle indicatoren nieuwe informatie beschikbaar gekomen. De verdeling van de indicatoren over de kwadranten is hierdoor gewijzigd. De investeringen zijn vanuit het groene kwadrant doorgeschoven naar het oranje kwadrant omdat er iets minder is geïnvesteerd. Het bbp en de faillissementen zijn vanuit het oranje kwadrant doorgeschoven naar het rode kwadrant. Voor het eerst in meer dan vijf jaar is het bbp lager uitgekomen dan een jaar eerder. Het aantal faillissementen is verder opgelopen. Daarnaast toont de klok van eind februari in vergelijking met die van eind januari ook nog een verbetering. Het arbeidsvolume is vanuit het oranje kwadrant teruggekeerd in het groene kwadrant. De werkgelegenheid is nog gegroeid en reageert met vertraging op de ontwikkeling van de productie.

 

Het zwaartepunt van de puntenwolk in de Conjunctuurklok ligt eind februari diep in het rode kwadrant (laagconjunctuur). Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarig gemiddelde. Bovendien neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarig gemiddelde, maar daar neemt de groei af. Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarig gemiddelde en de groei neemt af. Van de vijftien indicatoren in de klok staat er eind februari één in het groene kwadrant, staan er vijf in het oranje en negen in het rode kwadrant. De indicatoren in het rode kwadrant liggen opmerkelijk ver uit elkaar; dit weerspiegelt de hectische ontwikkelingen in de afgelopen tijd. Het producentenvertrouwen, de orders, de productie en de uitvoer hebben ontwikkelingen laten zien die niet eerder zijn waargenomen.

 

Zie het artikel op de website van het CBS voor een weergave van de conjunctuurklok.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.